Добитник Златног лава отвара 19. ФАФ

Aгенције
Добитник Златног лава отвара 19. ФАФ

Београд - Италијански редитељ Ђанфранко Рози, овогодишњи добитник „Златног лава", признања за најбоље остварење Венецијанског филмског фестивала, отвориће 28. новембра 19. Фестивал ауторског филма.

Након свечаног отварања, биће приказан Розијев награђени филм, документарац „Свети ГРА". То је први документарни филм који је освојио главну награду Венецијанског фестивала у историји, и први италијански филм побједник фестивала након 15 година.

Ђанфранко Рози дипломирао је на Филмској школи Њујоршког универзитета. Ради као редитељ, директор фотографије, продуцент и сценариста. Његов трећи документарац, „Испод нивоа мора" побједио је 2008. у програму „Хоризонти" Венецијанског фестивала и проглашен је најбољим италијанским документарцем те године (код нас је приказан у оквиру фестивала 7 величанствених).

Ауто-пут ГРА (Grande Raccordo Anulare) окружује Рим, а поред њега се може срести галерија живописних личности чији се живот и посао свакодневно одвијају уз метеж саобраћаја на великом путу. Припадник више класе кога је срећа напустила, болничар који је имао тешку ноћ, проститутка- трансвестит у изнуреној потрази за клијентима, ботаничар који покушава да спаси палме од најезде инсеката и рибар који са женом Украјинком лови на Тибру, само су неки од јунака који дају фасцинантан портрет живота на маргинама великог града.

Рози је провео двије године кружећи у комбију око аутопута и снимајући „Свети ГРА", а монтажа је трајала осам мјесеци. Филм је, према ријечима редитеља, инспирисан новелом „Невидљиви градови" Итала Калвина, у којој се приповеда о путовању Марка Пола у посјету Кини и Кублај-Кану.

Фестивал ауторског филма ове године одржава се од 28. новембра до 3. децембра у Дому омладине Београда, Дворани Културног центра Београда, Музеју Југословенске кинотеке, Дому културе студентски град и биоскопу „Фонтана".

У оквиру главног програма биће приказано 16 остварења, од којих се 10 налази у конкуренцији за најбољи филм фестивала и признање „Александар Саша Петровић".

Ђанфранко Рози је у посјети 19. Фестивалу ауторског филма уз подршку Италијанског института за културу у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана