Добар, лош, зао уз тамбуре

Александра Глишић
Добар, лош, зао уз тамбуре

Бањалука - Музичари, чланови Европског омладинског тамбурашког оркестра, створили су праву нотну чаролију у којој је уживала публика на затварању Међународног фестивала тамбуре у Бањалуци.

Дводневни фестивал "Вече уз тамбуру", који је завршен у суботу увече, окупио је мајсторе струна из региона, а посебну драж дао је наступ младих музичара из неколико европских земаља. Европски омладински тамбурашки оркестар чине умјетници из Чешке, Аустрије, Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе.  Оркестром диригују еминентна имена из свијета тамбуре, Фрањо Славко Баторек из Осијека, Томислав Галић из Пожеге, Стипан Јарамазовић из Суботице, Будимир Стојановић из Београда и Јован Травица из Новог Сада. На наступу у Банском двору дириговала је и Јелена Јованић.

Публика бањалучког фестивала имала је прилику да у концертној дворани Банског двора културног центра чује нове композиције са репертоара овог оркестра. На сцени су се смјењивали звуци класичне, филмске, популарне, народне и староградске музике. Међутим, највише аплауза и симпатија изазвало је извођење композиције "Добар, лош, зао" из истоименог култног филма славног редитеља Серђа Леонеа. Као солисти наступили су Александра Радовић, Мариа Ставропоулос, Миа Димшић и Дејан Петковић.

Директор бањалучког Градског тамбурашког оркестра Споменко Гузијан, који је организатор фестивала, подсјетио је на значај његовања ове врсте музике, али и на успјехе које је њихов ансамбл постигао.

- Учествовали смо на многим међународним тамбурашким фестивалима, добили бројне награде и признања. Прошле године освојили смо прво мјесто на тамбурашком фестивалу у Руми - каже Гузијан.

Покровитељи фестивала "Вече уз тамбуру" су Град Бањалука и

Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Учесници

Прве фестивалске вечери осим домаћина наступила су још четири ансамбла међу којима су Женски тамбурашки оркестар "Ла Банда" из Новог Сада и Тамбурашки састав "Посегана" из Пожеге. Представили су се и Тамбурашки оркестар Културног центра Бегеч у Војводини и Тамбурашки састав "Плетер" из Осијека. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана