До 1. марта у Прњавору изложба посвећена нобеловцу Петеру Хандкеу

Срна
До 1. марта у Прњавору изложба посвећена нобеловцу Петеру Хандкеу

ПРЊАВОР - У Народној библиотеци у Прњавору до 1. марта отворена је изложба посвећена животу и дјелу аустријског писца и нобеловца Петера Хандкеа.

Један од аутора изложбе Ранко Поповић подсјетио је у изјави Срни на мало познати податак да је Хандке од 2008. године инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске, те да је Нобелова награда за књижевност коју је добио 2019. године била мотив више да се направи овакав вид изложбе и штампа пригодан каталог.

“Није мала ствар имати нобеловца у својим редовима. Намјера нам је била да одамо почаст и укажемо на важност тог човјека за цјелокупни српски народ, човјека који је својим дјелом и ставом у најтежим временима био једна врста подршке која је представљала, изгледа, давно преломљену моралну кичму Европе”, каже Поповић.

Он наглашава да је један од циљева изложбе да анимира Србе да више читају Хандкеова дјела.

“Његова библиографија је огромна, ријеч је о великом броју наслова од којих су многи преведени на српски језик. Међутим, ниво Хандкеове популарности остао је на нивоу дневно-политичких потреба, знамо ко је Хандке, шта ради, једни су уз њега, други против, али много дјела која су преведена у библиотекама стоје, нажалост, неотворена”, појаснио је Поповић.

Поставка изложбе, на којој је са Поповићем радио и академик Миливој Унковић, до сада је била уприличена у Бањалуци, Градишки и Брчком.

“Хандке је велики писац, требало би читати његова дјела и зато ће ова изложба имати сврху ако оствари ту врсту улоге да анимира читаоце, посебно у мањим срединама” , рекао је Поповић за Срну.

Историчар Жељко Вујадиновић каже да Петер Хандке спада у врсту људи о којој наша јавност мисли да много зна, али када би се суочила са озбиљном студијом требало би много више да се спозна значај његовог лика и дјела.

“Ова изложба има за циљ да сваком слободном и независном духу омогући сопствено поимање Хандкеове величине и значаја. Он је једна од најзначајнијих интелектуалних фигура данашњице, а за нашу јавност је посебно важно што се дио његовог стваралачког опуса односи на збивања на овим просторима и што су та дјела, када је било најпотребније, одударала од стереотипа погледа свјетске јавности на балканска збивања”, појаснио је Вујадиновић у изјави Срни.

Директор Народне библиотеке Прњавор Душан Марић каже да је велика част сарађивати са Академијом наука и умјетности Републике Српске.

“Изложба у Прњавору је прилагођена постојећој конфигурацији Библиотеке на два спрата, није у галеријском простору, и то је чини још занимљивијом”, рекао је Марић.

Он је у скорије вријеме најавио и сарадњу са Државним архивом Србије на изложби посвећеној нашем нобеловцу Иви Андрићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана