Дневник машиновође фаворит гледалаца за српског кандидата за престижног Оскара

Приредила: Александра Маџар
Дневник машиновође фаворит гледалаца за српског кандидата за престижног Оскара

Београд - Баш као и сваке године у ово вријеме, филмска домаћа јавност не спава мирним сном, јер су у току номинације и одлуке који ће то филмови сљедеће године у фебруару бити приказани у Лос Анђелесу на платну од посебног значаја, на додјели "Оскара".

Срећу да уђу у ужи круг у складу са правилима америчке и правилником наше Академије, ове године имало је пет филмова. Остварења "Влажност" Николе Љуце, "Дневник машиновође" Милоша Радовића, "Добра жена" Мирјане Карановић, "Игра у тами" Југа Радивојевића и "Исцељење" Ивана Јовића кандидати су за избор домаћег представника за 89. "Оскара", у категорији "Награда за најбољи дугометражни филм ван енглеског говорног подручја". Ако је судити по коментарима на друштвеним мрежама, када су се појавила имена кандидата, велике симпатије покупио је филм "Дневник машиновође", у којем једну од главних улога тумачи Лазар Ристовски. Година 2016. била је успјешна и за редитеља Љуцу, јер је "Влажност" приказана на престижном филмском фестивалу у Берлину. Филм "Добра жена" београдске глумице и редитељке Мирјане Карановић добио је награду "Златна арена" за најбољи филм у конкуренцији хрватског програма - мањинске хрватске копродукције, на 63. пулском филмском фестивалу. Занимљиво је и остварење Југа Радивојевића "Игра у тами", које је редитељ оживио на филму из позоришне представе. Јовићево "Исцељење" приказано је на овогодишњем ФЕСТ-у, а побједник је на филмском фестивалу у Скопљу.

Стручни обор прегледаће пријављене филмове од 31. августа до 2. септембра у биоскопу "Цинеплеџ Рода" и након стручне расправе, у складу са правилима Академије, изгласаће нашег представника. Академија филмске умјетности и науке Србије именовала је 19 академика филмске умјетности за чланове стручног одбора Академије, који нису у сукобу интереса са неким од пет филмова у избору, а које је одобрила и сама Америчка филмска академија. Предсједник стручног одбора је филмолог др Петар Волк, а међу члановима су Божидар Николић, Дарко Бајић, Бобан Скерлић, Тања Бошковић....

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана