Ђорђе Јованчић: Пјесмом Без имена осваја Европу

Александра Маџар
Ђорђе Јованчић: Пјесмом Без имена осваја Европу

Источно Сарајево - Композиције младог композитора Ђорђа Јованчића оживјеле су на сценама у Базелу, Њујорку, Москви, Цириху, а нису изостале ни награде на европским такмичењима.

Октобар је био значајан за стваралачки рад овог талентованог музичара из Источног Сарајева јер је његова пјесма "Без имена" доживјела праизведбу у Базелу. Ријеч је о композицији која је писана за камерни састав (флаута, обоа, хармоника, контрабас и клавир). 

- Вијест да је моја композиција освојила посебно новчано признање на такмичењу младих композитора до 30 година у Цириху била је за мене најпријатније изненађење - каже Јованчић.

Такмичење организује европски ансамбл за савремену академску музику "Пре-Арт", а Јованчић се тако нашао раме уз раме за младим талентима из цијеле Европе.

Успјешна и креативна година за Јованчића је почела још 31. јануара када се његова клавирска композиција "Јуст а минуте анд а халф" зачула са сцене чувеног "Карнеги хола" у Њујорку у извођењу професора Музичке академије у Сарајеву Драгана Опанчића.

- Неописиву радост осјетио сам када је у мају мој "Циклус соло пјесама" за хармонику и сопран праизведен у Москви. Циклус су извеле професорке са Музичке академије у Источном Сарајеву мр Клаудија Кркотић, сопран и мр Данијела Газдић, хармоника - казао је Јованчић.

Свој таленат несебично преноси на млађе музичаре преко школе пјевања "Бејзик", која дјелује у оквиру Матичне библиотеке Источно Сарајево.

- Школа дјелује кроз више одсјека пјевања, а малишани имају прилику да се придруже дјечијем и омладинском хору и да на тај начин покажу своје гласовне способности - каже Јованчић.

Низу успјеха млади музичар је крајем октобра додао награду за најбољу музику и награду дјечијег жирија за пјесму "Симфонија за маму". Побједничку пјесму извела је ученица "Бејзика" Тамара Малиџан на 14. интернационалном дјечијем фестивалу "Шта се пјесмом сања" у Горажду. На истом фестивалу Јованчићев ученик Данис Беговић добио је награду за најбољег дебитанта.

- Активан сам и у а капела групи школе "Бејзик", гдје сам ангажован као пјевач (тенор), аранжер и продуцент. Радује ме што имамо много наступа и позива за гостовања - казао је Јованчић.

Нови пројекат

- Ангажован сам на пројекту примијењене музике, радим аудио-дизајн за популарну емисију на државној телевизији, али не смијем да откријем више информација. Осим тога, много времена проводим у студију и компонујем. Најважније ми је да ми све то причињава задовољство - казао је Ђорђе Јованчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана