Ђорђе Јованчић: Њујорк отворио врата у свијет

Александра Маџар
Ђорђе Јованчић: Њујорк отворио врата у свијет

Источно Сарајево - Припремам збирку дјечијих пјесама која ће ускоро бити објављена као уџбеник за основне школе. У плану је и неколико нових концерата савремене академске музике гдје ће поново бити изведен мој клавирски комад, али и неке нове композиције.

Рекао је ово за "Глас Српске" композитор из Источног Сарајева Ђорђе Јованчић, који је аутор првог српског етно-мјузикла "Топлик". Његову композицију "Just a minute and a half" чула је и публика у чувеном "Карнеги холу" у Њујорку. Јованчићев клавирски комад изведен је у јануару пред њујоршком публиком.

- Радујем се што ће и моје нове композиције бити извођене у другим земљама. Њујорк ми је на неки начин отворио врата у свијет. Такође радим и на новом музичком пројекту моје сестре Ане - каже Јованчић.

Млади музичар, који је прве музичке кораке направио на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци, и ове године је, четврти пут заредом, аутор једне од пјесама на овој музичкој манифестацији.

- С обзиром на то да је ове године нова концепција Ђурђевданског фестивала, драго ми је да сам поново дио те приче. Такође, припремам и два нова прољећна сингла за љубитеље моје поп музике - казао је Јованчић.

Његову композицију "Сањаш ли још" на фестивалу ће извести Валентина Мец. Осим писања композиција, Јованчић је почео рад у музичкој групи.

- Недавно је оформљена а капела група "BasicS" са којом сам почео да радим. Оснивам и школу пјевања, која се такође зове "BasicS". У тој школи биће пружена прилика младима и дјеци да покажу свој таленат - истиче Јованчић.

"BasicS" је прва вокална група те врсте у БиХ, а чине је професионални музичари који обрађују хитове домаће, регионалне и свјетске сцене, а припремају и ауторски дебитантски албум.

- Значајно је што ће свима који дођу у школу "BasicS" бити омогућено да уче пјевање код реномираних професора из земље и региона, а добиће прилику и да оду на неки музички фестивал - рекао је Јованчић.

Као један од важнијих наступа у каријери Ђорђа Јованчића је прошлогодишње учешће на међународном фестивалу умјетности "Славјански базар" у Бјелорусији гдје је представљао БиХ.

На једном од највећих фестивала у Европи Јованчића је уживо пратио Национални академски симфонијски оркестар Бјелорусије, који је извео његов аранжман за композицију "Засп'о Јанко под јабланом".

Школовање

Ђорђе Јованчић је прво свирао на хармоници и пјевао, а касније се посветио композиторском раду. Музичку каријеру започео је учешћем на Ђурђевданском фестивалу 2001. године у Бањалуци. Осим завршеног основног и средњег музичког образовања, похађао је и часове соло пјевања. Завршио је два висока нивоа курса "Estill voice models" код професора Ан-Мари Спид са Краљевске музичке академије у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана