Ђорђе Аралица, вајар, за “Глас Српске”: Умјетност се лакше догађа у богатом свијету

Миланка Митрић
Ђорђе Аралица, вајар, за “Глас Српске”: Умјетност се лакше догађа у богатом свијету

Излагање пред новом публиком увек је велики изазов за уметника. Почевши већ од избора радова, припремио сам се да за нову публику креирам нову интригантну поставку.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” вајар Ђорђе Аралица, говорећи о првој изложби реализованој у БиХ, поставки “Вагон скулптура”, која је у приједорској галерији “Сретен Стојановић” отворена до 25. маја.

- Надам се да прва неће остати и последња изложба - додаје овај умјетник о изложби радова који су настајали у посљедњих неколико година.

ГЛАС: Изложена дјела су предмети сачињени од ланаца. Шта им је заједничка црта у употребном и симболичком значењу?

АРАЛИЦА: Заједничка особина им је градивни материјал и препознатљивост свакодневне животне рутине. Кад се помену ланци они често изазивају негативне конотације, али за мене ланац носи идеју повезаности. Моји скулпторални објекти немају употребну вредност, али су средство идентификације и афирмације личног искуства.

ГЛАС: Колико предмети од ланаца у ствари представљају наше робовање стварима и имагинарне ланце који на различите начине свакодневно угрожавају наше слободе?

АРАЛИЦА: Робовање предметима и конзумеризам јесу феномени садашњице, али метафоре које уметничко дело буди код посматрача често су ван контроле уметника. Ланци и јесу интересантан медиј због тога што носе различита тумачења. Доживљај слободе и спутаности неће бити и није неминовно идентичан у прошлим, садашњим и будућим данима.

ГЛАС: Поставка носи назив “Вагон скулптура”, а један рад зове се “Кофер”. Да ли тај кофер као симбол одлазака, путовања и промјена може да представља неку врсту слободе, ако путовања посматрамо као једну врсту пронађене слободе?

АРАЛИЦА: Пре десетак година ја сам имао изложбу под насловом “Цитџ Луггаге” на којој сам представио скулптуре у облику кофера. Многи су ту тему протумачили као рефлексију мог животног стила, али је изложба говорила о доживљају убрзања који је био моја основна импресија о животу велике метрополе као што је Њујорк. 

ГЛАС: Шта су окови, а шта слободе човјека у овом времену? Да ли је умјетност довољно слободна?

АРАЛИЦА: Мисао уметника јесте слободна, али ван мисаоног уметност је ограничена у мери у којој су и наши животи ограничени општим околностима.

ГЛАС: Излагали сте широм свијета, добитник сте значајних признања међу којима је и награда “Полок-Краснер”. Шта бисте рекли да је другачије у различитим дијеловима свијета што се приступа умјетности и финансијског издвајања за умјетност тиче, као и самог признавања умјетника и давања простора и прилике?

АРАЛИЦА: Супротно уобичајеном виђењу да сиромаштво и тежина живота потичу уметничко стварање, уметност се лакше и чешће догађа у богатом свету. Није чудо што уметници хрле у велике светске центре, где образовани и богати конзументи генеришу глад за уметношћу. По правилу у “похлепном” капиталистичком свету постоје афирмативне пореске олакшице за уметнике, али још значајније и за конзументе и финансијере уметности. У таквим срединама права, квалитетна уметност нема исти ранг и не ужива исту друштвену бригу као што је често случај у друштвима које уметност сматрају за непотребни социјални ексцес.

Самостални стваралац

ГЛАС: Стварате као самостални умјетник, а члан сте УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Какве су предности и мане статуса самосталног умјетника и шта би на том пољу требало промијенити и побољшати?

АРАЛИЦА: Неизвесност положаја “незапосленог” уметника без сталног ангажмана и сталних прихода јесте најтрауматичније могуће искуство. Друштво у транзицији, које смо прерано препознали као демократско, нажалост није донело проширење него сужавање некада постојећих институционалних права уметника. Уместо уметника - ствараоца финансијску помоћ друштва добијају галеристи, кустоси и администратори док је уметник осуђен на бедно бивствовање фриленсера. Текуће елите као да немају у виду историјске примере о целим епохама које памтимо по уметничким делима, а не по носиоцима финансијске и политичке моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана