Дјело Хорхеа Луиса Борхеса у издању "Лагуне": "Свеопшта историја бешчашћа" у новом руху

Agencije
Дјело Хорхеа Луиса Борхеса у издању "Лагуне": "Свеопшта историја бешчашћа" у новом руху

БЕОГРАД -  Књига кратких прича "Свеопшта историја бешчашћа" Хорхеа Луиса Борхеса током овог мјесеца биће објављена у издању београдске "Лагуне".

 

- Године 1517. фра Бартоломе де лас Касас се дубоко сажалио на Индијанце који су скапавали од умора у несносним пакловима антилских рудника злата и предложио је цару Карлу Петом да се доведу црнци, па да онда они скапавају од умора у несносним пакловима антилских рудника злата - стоји у краткој најави дјела.

Наведено дјело први пут је објављено 1935. године, а измијењено издање 1954. године.

- Борхес је силно желео да упозна и разуме свет бешчасника осећајући да он није само неки посебан, изопачен и мрачан део човечанства, издвојен од осталих бедом и сировошћу, већ нешто што постоји у сваком човеку, па и у њему самом. Овде он исписује приче о познатим уцењивачима, преварантима, силеџијама, убицама, пиратима и лажним пророцима спајајући дубоке филозофске увиде са њему својственим хумором. И управо је ово истанчано задовољство у приповедању "свеопште историје бешчашћа" обележило појаву радикално новог књижевног гласа у светској књижевности - назначено је о дјелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана