Дјела Радоша Антонијевића у МСУ РС: Живот и човјек огољени очима умјетника

Александра Глишић
Дјела Радоша Антонијевића у МСУ РС: Живот и човјек огољени очима умјетника

Бањалука - Љубитељи савремене умјетности у Бањалуци добили су прилику да се упознају са стваралаштвом вајара Радоша Антонијевића обухваћеним изложбом "На своме мјесту стајати", која је најављена још у априлу инсталацијом "Они који једу кромпир" испред Музеја савремене умјетности РС.

Антонијевићево виђење свијета у коме живимо и судбина човјека уобличено у оригиналној поставци сигурно никога неће оставити равнодушним, што се видјело и на званичном отварању изложбе у четвртак увече. Изложбу је званично отворила помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Умјетник објашњава да концепт изложбе истражује судбину човјека као појединца у односу на сложене историјске, националне, религијске, политичке, културне, идеолошке и многе друге утицаје који га формирају и одређују.

Истиче да поставка говори о упорној потрази човјека да нађе своје мјесто у ситуацији када се то чини готово немогуће, будући да "нас живот стално тјера да се крећемо, помјерамо до судњег часа".

- Изложба има два тока, један који приказује моје скулптурне радове у посљедњих десет година који су повезани у причу о животним транзицијама и о миграцијама у много ширем контексту - навео је Антонијевић.

Објаснио је да централни мотив изложбе - три шатора, представља три планине - Синај, Олимп и Арарат.

Пред посјетиоцима је инсталација која преко сандучића прве помоћи симболизује гробље, односно транзицију људског живота до смрти.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић подсјетила је да је изложба веома занимљиво најављена инсталацијом у јавном простору испред Музеја.

- То је највише шерована вијест на нашем "Фејсбук" профилу, рад који је привукао заиста највише пажње, изложба која је званично у нашем плану и програму, а подржало је Министарство просвјете и културе Републике Српске - каже Вујковићева.

Супротни полови

Кустос изложбе Младен Бањац каже да су поставком супротстављени дијаметрално супротни полови, међу којима на први поглед не постоји веза, али су у једној причи.

- То се види на инсталацији гробља, што асоцира на смрт, на крај живота или на почетак новог. То је представљено кутијама за прву помоћ које би требало да спријече да дођемо до краја живота - рекао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана