Дјела Милића од Мачве изложена у Културном центру Градишка: Сваки рад у себи чува дио историје

Миланка Митрић/Агенције
Дјела Милића од Мачве изложена у Културном центру Градишка: Сваки рад у себи чува дио историје

ГРАДИШКА – Јединствени стваралац умјетничког свијета ових простора Милић Станковић, познатији као Милић од Мачве, био је један од најзначајнијих имена српског сликарства 20. вијека, а дио онога што је створио представљен је сада и у Градишци, на изложби његових цртежа.

Станковић је био припадник покрета “Медијала”, заједно са Леонидом Шејком, Ољом Ивањицки, Костом Брадићем и другима. Као и остали умјетници “Медијале”, његово стварање било је прожето чувањем традиције, али и усмјеравањем ка савремености, што би чинило јединствен умјетнички спој.

На изложби је, која је отворена у Културном центру Градишка, представљено 29 цртежа, који потичу из приватне збирке Душанке Суботић Хомен, унуке градишког проте Душана Суботића. Она је нагласила да сваки његов рад говори нешто о историји српског народа и да има своју поруку, што ју је навело да сакупља његове слике и цртеже. Поставком су обухваћени цртежи Лепенског вира, који приказују дијелове изгубљене цивилизације, а настали су шездесетих година. Рађени су оловком и тушом.

- Свака слика казује нешто о историји српског народа. Косовски бој, селидба с Косова, чарме око Босне, Милешева. Све је то дио наше српске историје - навела је Суботић Хомен и додала да је изложбу направила и у спомен на свог дједа.

Изложбу је отворила је министарка културе Србије Маја Гојковић, која се у свом обраћању осврнула на неке цртице из сликаровог живота и рада. Како је нагласила, Милић се у свом стварању ослањао на народне обичаје, приче и легенде, био је инспирисан митовима, магијом, а у свијету умјетности остао је упамћен по ужареним лоптама, сантама леда и лебдећим балванима.

- Пред нама су и слике оне на којима су манастири Гргетег, Поганово, Драча и друга знаменита места и догађаји из наше историје. Све то показује колико је Милић био везан за свој народ и отаџбину - назначила је Гојковићева и додала да сама ова изложба представља јачање културних веза међу државама и доприноси очувању културног насљеђа те да подстиче савремено стваралаштво и продукцију.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је један од најважнијих задатака установа културе да чува сјећања на велика имена, попут Милића од Мачве.

- Министарство просвјете и културе РС подржава изложбе оваквог карактера, нарочито сарадњу институција Српске и Србије. Посебно је задовољство што је Градишка домаћин изложбе и надам се да ће љубитељи умјетности из цијеле Српске доћи да погледају изложбу - сматра она.

Међу присутнима била је и принцеза Јелисавета Карађорђевић која је истакла је да је задивљена изложбом, јер је први пут имала прилику да види изложене цртеже Милића од Мачве.

- Добро знам да Душанка Суботић Хомен има доста слика у својој збирци и мислим да треба обезбедити неко пригодно место у Београду где би биле изложене, или да ова изложба путује по другим местима, да сви имају прилику да је виде - објаснила је принцеза Јелисавета.
Изложба је отворена до 6. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана