Дјела Гојка Божовића на неколико језика

Tanjug
Дјела Гојка Божовића на неколико језика

БЕОГРАД - Књиге изабраних пјесама Гојка Божовића објављене су протеклих мјесеци у Русији, Украјини и Хрватској, саопштили су из издавачке куће "Архипелаг".

Књига Божовићевих изабраних пјесама "Мапа и друге песме" објављена је у издању Издавачке куће "Скифија" из Санкт Петербурга.

Руско издање обухвата изабране пјесме из пјесникових књига "Елементи", "Оближња божанства" и "Мапа". Пјесме је на руски језик превео Василиј Соколов.

Избор из новије поезије Гојка Божовића објављен је и у Украјини, гдје се појавила књига изабраних пјесама "Границе града и друге песме".

Књига је објављена у издању издавачке куће "21" из Черњивци у преводу Але Татаренко.

Поводом издања изабраних пјесама Божовића у Украјини, књижевна критичарка Инге Кејван је написала да је сваки пјеснички текст Гојка Божовића засебна је прича, догађај, тачка која спаја тренутак искуства, прошлост и безвременост.

- Ако поезију Гојка Божовића замислимо као координатни систем, онда је његов лирски јунак увијек у центру. А главни лик ове поезије је мисао која "трепери", прожима простор и вријеме, крећући се највећом могућом брзином превазилазећи немогуће. То је мисао која даје реч и смисао садржају Божовићевих текстова" пише Кејван.

Књига изабраних песама Гојка Божовића "Изнад воде" објављена је и у Хрватској, а садржи избор из Божовићеве поезије писане у протеклих двадесет година. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана