Дјела фантастичне књижевности често тражена у Народној и универзитетској библиотеци РС

Илијана Божић
Дјела фантастичне књижевности често тражена у Народној и универзитетској библиотеци РС

БАЊАЛУКА - Фантастична књижевност је посебан жанр који читаоце одводи у чаробни свијет идеја, маште и надреалности, а читаоци у НУБ РС често траже управо овај жанр који их одводи на далека путовања у измаштане свјетове.

Међу најчитанијим књигама у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске су “Игра престола”, “Господар прстенова”, “Хари Потер”, затим серијал “Дина” аутора Френка Херберта, књиге Џоа Аберкромбија, Питера Брета (“Демонски циклус”), Исака Асимова (“Задужбина”), Роберта Џордана (“Точак времена”), Анджеја Сапковског (“Сага о Вјешцу”) и многе друге. Све оне воде читаоце до свјетова као што су Вестерос, Континтент, Средња Земља, Хогвортс, Аракис и многих других.

Како је за “Глас Српске” казала библиотекарка НУБРС Лана Шаула књиге које припадају научној или епској фантастици читаоце више интересују него раније, али не можемо рећи да су најчитаније.

- Њих углавном бирају читаоци које не занимају превише неки други жанрови и обрнуто. Читаоци који су иначе заинтересовани за другу врсту литературе обично се не упуштају у авантуру читања књига из овог жанра - објаснила је Шаула.

На питање да ли су серије попут “Игре престола” и филмови о Харију Потеру, као и филм “Господар прстенова” допринијели популарности овог жанра она је нагласила да су поменуте серије и филмови навели одређени број људи да завири у свијет овог жанра, а да о томе до тада нису размишљали.

- Ипак, чињеница је да су читаоци научне и епске фантастике иначе врло посвећени том жанру, те најчешће веома добро информисани о свим новим издањима, адаптацијама и наставцима и прије него што се појаве код нас - објаснила је.

Нагласила је да је важно скренути пажњу на малобројне женске, а интересантне и квалитетне ауторке као што су Урсула ле Гвин и Марија Семјонова.

- Два имена која би још ваљало споменути јесу Лију Цисин, најпопуларнији кинески писац научне фантастике, те наш, домаћи писац Ненад Гајић, аутор “Бајке над бајкама”, занимљиве трилогије засноване на нашим предањима и словенској митологији - закључила је Шаула.

Препоруке

Шаула је нашим читаоцима у домену научне фантастике препоручила  књиге “Фаренхајт 451” Реја Бредберија и “Цвијеће за Алџернона” Данијела Киза.

- Када је ријеч о епској фантастици, моја препорука увијек би била било која књига Терија Прачета - додала је Шаула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана