Дјела Баха и Скарлатија у центру пажње

Александра Маџар
Дјела Баха и Скарлатија у центру пажње

Бањалука - Професори Академије умјетности организовали су семинар "Музика барокних композитора за клавир", који почиње данас у 14 часова, а предавања се настављају и у четвртак од 10 часова у камерној сали Академије умјетности.

Предавач који ће са учесницима путовати кроз дјела Јохана Себастијана Баха и Доменика Скарлатија је професор клавира Биљана Јашић-Радовановић, која је за "Глас Српске" говорила детаљније о идеји семинара.

- Покушаћемо да упознамо учеснике са музиком барокних композитора за клавир, стилским обиљежјима њихових дјела, са посебним освртом на дјела Јохана Себастијана Баха и Доменика Скарлатија. Практичним радом на појединим композицијама указаћемо на стилске карактеристике ових дјела те у уводу семинара детаљније се осврнути на ову проблематику - објаснила је она.

У разговору са пијанистом Дејаном Јанковићем, асистентом на Катедри за клавир, дошла је на идеју да организују један овакав семинар.

- Студенти клавира у свом програму као обавезне имају композиције Ј. С. Баха и Д. Скарлатија. Како сам ја сличне семинаре одржала на музичким академијама у Гдањску и Вроцлаву (Пољска), те на музичкој академији у Букурешту, сматрали смо да би то било веома корисно и за наше студенте. Приједлог је отишао према Катедри за клавир на којој је прихваћен - испричала је Биљана.

Интересовање за овај семинар, како каже, је велико.

- Учествоваће око десет студената клавира Академије умјетности у Бањалуци и приближно толико ученика музичких школа из Прњавора, Градишке, Дервенте, Приједора и Бањалуке. Поред тога, имамо најављено присуство петнаестак наставника клавира из ових музичких школа, који ће као пасивни учесници пратити семинар - додала је Јашић-Радовановић.

Усавршавање

- Овакви семинари су неопходни за усавршавање ученика и студената музике, као и њихових наставника. Искрено се надам да ће постати редовна пракса у будућности те да ћемо имати прилику да доведемо, како гостујуће предаваче са других музичких академија, тако и да организујемо што више семинара наших професора - нагласила је Биљана Јашић-Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана