Дјечије позориште РС почело рад на представи "Био једном један лав": Омаж Душку Радовићу

Илијана Божић
Дјечије позориште РС почело рад на представи "Био једном један лав": Омаж Душку Радовићу

БАЊАЛУКА- Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске почео је рад на представи "Био једном један лав", Душка Радовића, а премијера је планирана на стогодишњицу пишчевог рођења, односно 29. новембра.

 

Овај наслов поставиће млади бањалучки редитељ Никола Бундало, којем је ово и прва редитељска сарадња са ансамблом Дјечијег позоришта РС. У представи играју Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Свјетлана Андрић и Никола Милаковић.

-Са жељом и одлучном намјером да Република Српска обиљежи 100 годишњицу Душка Радовића, једног од најугледнијих српских интелектуалаца 20. вијека. Представом "Био једном један лав" оживјећемо његово дјело и освијетлити књижевни опус, који је важан темељ за едуковање млађих генерација, који ће захваљујући овој представи, чувати сјећање на горостоса српске интелектуалне сцене, чије мудро слово остаје безвремени капитал врхунске умјетности-саоштили су из Дјечијег позоришта РС.

Многи и данас памте представе Дјечијег позоришта РС, које су настале по дјелима Душка Радовића  као што су "Капетан Џон Пиплфокс", "Живот је опака навика" и "Разбојник Кађа и принцеза Нађа", све три у режији Ненада Бојића.

У објашњењу представе, редитељ Никола Бундало истакао је да му је фасцинанта коб слободе, које је био свјестан и сам Душко Радовић , увијек на мети цензора, због чега и није приспио у елитне умјетничке књижевне кругове, али је трајао досљедан и упркос свему. У тој и таквој усамљености, Душко Радовић је остао свој, неокрњен и завјештао нам свој импозантан умјетнички опус.

Овај комад глумци припремају паралелно са радом на представи "Мала сирена", Ханса Кристијана Андерсена, коју ће на Велику сцену Дјечијег позоришта РС поставити бугарска редитељка, Бисерка Колевска.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана