Дјечије позориште Републике Српске успјешно завршило годину: “Ноћ у Мерлиновом замку” најизвођенија представа

Александра Глишић
Дјечије позориште Републике Српске успјешно завршило годину: “Ноћ у Мерлиновом замку” најизвођенија представа

БАЊАЛУКА - Историја Дјечијег позоришта Републике Српске почела је 30. децембра 1955. године, када је у Бањалуци основан Центар за васпитно-забавни живот дјеце - подсјетили су из овог театра.

- Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, који ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске. Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и прва премијера изведена 14. октобра 1956. Била је то бајковита луткарска једночинка “Шумски цар”, коју је по свом тексту режирао Војмил Рабадан - саопштено је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Од тог датума до данас Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 312 премијера, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца.

- Сваке године, свечано обиљежавајући датум свог оснивања, Дјечије позориште Републике Српске проглашава најуспјешније представе у протеклој години те збрајајући број извођења проглашава и најангажованије чланове ансамбла - саопштено је из овог позоришта.

Тако су у 2019. одигране 202 представе, од којих је најизвођенија “Ноћ у Мерлиновом замку”, са укупно 51 играњем.

- Највише представа одиграла је Свјетлана Андрић, која је изашла на сцену 104 пута те Жељко Милићевић 101 и Ана Анђелић 100 пута - навели су из Дјечијег позоришта Републике Српске.

У децембру ове године овај театар обрадовао је публику премијером представе “Коболди”, коју је инспирисан бајком Александра Диме режирао Тодор Валов. Ријеч је о представи која је одушевила школарце, али и одраслу публику, донијевши на сцену изванредне костиме, маске и лутке, уз маестралну игру глумаца Дјечијег позоришта РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана