Дјечије позориште Републике Српске: Нова сцена и свечана академија за јубилеј

Александра Маџар
Дјечије позориште Републике Српске: Нова сцена и свечана академија за јубилеј

Бањалука - Дјечије позориште Републике Српске прославиће сутра велики јубилеј, шездесет година успјешног професионалног рада за дјецу и младе.

Овим поводом у 18 часова биће организована свечана академија, на којој ће, уз сценски програм који ће приказати ретроспективу развоја и дјеловања ове културне установе, са посебним акцентом на посљедњих десет година, додијелити повеље и захвалнице појединцима и колективима за допринос раду позоришта, исказано пријатељство, разумијевање и несебичну помоћ. Повеља за изузетан допринос раду и развоју позоришта, највише признање Дјечијег позоришта Републике Српске, биће уручена предсједнику Републике Српске Милораду Додику,

Влади Републике Српске, граду Бањалука, Народном позоришту Републике Српске и многим другим истакнутим српским умјетницима, књижевницима, институцијама и медијима који су све ове године подржавали рад позоришта.

На челу ове културне институције још од 1993. године је директор Предраг Бјелошевић. Поносан што се овај јубилеј обиљежава, подсјетио је да га је од самог почетка рада у ДПРС водила велика жеља да се покаже шта се све може постићи у умјетности и раду ако имате визију, а посебно у установи културе која се бави луткарством и позоришном умјетношћу за дјецу и младе.

- Касније, временом, све присутнија чиста дјечија радост, након добре представе, била је мотив за још веће ангажовање у позоришту. Посебно у оно трагично ратно, па и поратно вријеме, кад су многа дјеца, имао сам осјећај, и њихови родитељи, једино право људско уточиште за радост и наду налазили управо у своме, тада Крајишком дјечијем позоришту - прича Бјелошевић.

Схватао је, како каже, у то вријеме, своју улогу у стварању амбијента у којем ће и дијете и родитељи осјетити благост бајке, стећи вјеру у могућност љепшег и достојанственијег живота и, наравно, на тренутак бијега из страшне ратне психозе и стварности.

- Моје максимално ангажовање дошло је и као свијест о привилегији да се бавим умјетношћу коју волим. Такође, мени као пјеснику и драмском писцу одговарала је оваква позиција јер свако позориште за дјецу је поетско позориште, које на дјецу дјелује синкретизмом свих умјетности - казао је он.

Круна рада, додаје он, биће свечано отварање нове, Мале експерименталне сцене за 60 посјетилаца управо у сриједу када театар слави 60 година професионалног дјеловања.

Успјеси

Истиче да је задовољан свим што је до сада постигао са својим креативним тимом.

- Био бих нескроман када бих рекао да нисам. Свој ангажман у позоришту започео сам са десетак радника, од којих три глумца. Данас ДПРС запошљава 44 радника и има 15 академских глумаца, редитеља, сценографа, костимографа, луткара. Премного је награда за набрајање, али ти успјеси најбоље говоре о нашем рејтингу у свијету позоришта за дјецу - нагласио је Предраг Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана