Дјеца писцима најдражи читаоци

Александра Маџар
Дјеца писцима најдражи читаоци

Бањалука - Међународни дан дјечије књижевности биће сутра обиљежен широм свијета како би било указано на значај књижевности за најмлађе, али и да би на прави начин био прослављен рођендан најславнијег писца бајки Ханса Кристијана Андерсена.

У част овог дана српски књижевници подсјетили су колико је писање дјела за дјецу битно за њихово одрастање, савладавање читања и развијање маште.

Један од најпопуларнијих српских књижевника за дјецу Урош Петровић из Београда, који је радо виђен гост у Бањалуци, истакао је да је дјетињство најважнији дио у животу сваког човјека.

- Можда је време да ослушнемо малишане, и кроз хиљаду мутних копрена данашњице уочимо да је време посвећено деци оно најлепше, најсмисленије и најпаметније искоришћено - казао је он.

Поносан је, каже, што је прошлогодишњи Сајам књига у Београду први пут отворио писац за дјецу, Љубивоје Ршумовић.

- Надам се да је тај симболични чин најава да ће бити више лепоте, памети и радости, атрибута природно својствених деци, у читавом посрнулом друштву - истакао је Петровић.

Његово дјело "Деца Бестрагије" привукло је велику пажњу школараца, јер су у њему живо и маштовито откривене све тајне пустоловина карактеристичних за дјетињство.

- Радња доброг романа за децу требало би да тече шездесетак хиљада пута брже него живот - дакле, и најбурнија, најбогатија животна прича требало би да се претопи у три или четири сата златног, есенцијализованог литерарног доживљаја. Надам се да сам са "Децом Бестрагије" то постигао - рекао је Петровић.

Књижевница из Бањалуке Стевка Козић-Прерадовић сматра да је најљепши моменат писања за дјецу онај у коме аутор схвати да пише из угла дјетета, а не одраслог човјека.

- Дјеца су можда наша највећа радозналост. Они су она невина тачка којој стремимо, а природа нас током живота удаљава од ње. Сам Андерсен је несвјесно учинио подвиг који траје и трајаће вијековима - казала је она.

Инспирисана да ствара за дјецу, до сада је објавила збирку прича "Бисерни дворац" и двије књиге поезије "Паметна планета" и "Сунчева лектира" у којима уживају најмлађи читаоци.

Продукција

- Мала је посвећеност детету. Мала у смислу издаваштва, продукције, стварања простора за њихову даровитост. Треба схватити да су деца богородно семе и да је најпотребније у њих улагати, да би били обогаћени знањем и спознали суштину живота, поготово у времену поремећених вредности - каже књижевник Тоде Николетић.

Његов текст "Пут по свијету на тротинету" постављен је на дјечију "Јуху сцену" бањалучког Градског позоришта "Јазавац". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана