"Ђаволски добар блуз" Ивана Нешића стиже у октобру

Бранислав Предојевић
"Ђаволски добар блуз" Ивана Нешића стиже у октобру

БЕОГРАД - Дјело "Ђаволски добар блуз" београдског писца и публицисте Ивана Нешића у октобру ће угледати свјетлост дана, а биће објављено у издавачкој кући "Лагуна".

Аутор који се креће у водама жанровске књижевности од осамдесетих година прошлог вијека као писац, уредник и публициста, након сарадње са колегом Гораном Скробоњом на хваљеним романима "Фирентинског дублета", ове године враћа се самосталним хорор романом у великој мјери инспирисаним дјелом и животом легендарног блузера Роберта Џонсона.

- Џими Диксон је повучени тинејџер који скромно живи са самохраном мајком. Свакодневно га малтретира локална дружина коју предводи насилник звани Камени. Џими утјеху налази у свирању на гитари, чему га подучава необични локални блузер Џером Халфорд. Али његов музички напредак будно прати тајанствена комшиница Бибоп Мама, у чијој се кући непрестано врти једна те иста пјесма из само њој знаних разлога. Када се у Џимијевој прилично суморној стварности изненада појави мистериозни Илузиониста, талентовани момак започеће путовање које ће се завршити фаустовском дилемом. Да ли ће имати довољно снаге да одоли више него привлачној опсенаревој понуди - пише у најави издавача.

Роман "Ђаволски добар блуз" представља омаж творцу делта блуза Роберту Џонсону, има 29 поглавља јер је управо толико пјесама снимио током свог кратког живота овај изванредни музичар, а прича о Диксону заснована је управо на легенди о Џонсоновом сусрету на раскршћу - човјек у црном нуди нешто јединствено, али цијена је превисока, у шта ће се главни јунак врло брзо увјерити.

Жикица Симић, познати новинар и водитељ, за ову књигу каже: "Џорџ Ромеро, Вејлон Џенингс и нечастиви на страницама једног романа српског писца! Мени је то довољно", док Нешићев књижевни сарадник Скробоња објашњава да је у овом роману Нешић успјешно спојио своје двије животне страсти.

- Своју страст према музици и хорору Иван Нешић је објединио у фуриозном роману надахнутом не само блузом из Делте и легендом о Роберту Џонсону већ и најупечатљивијим пасажима жанровских литерарних међаша као што су Кингово "То" или Симонсово "Лето ноћи". За све љубитеље чисте, дубоке мистерије и страве - рекао је Скробоња.

Биографија

Иван Нешић рођен је у Београду 1964. године, а од 1982. објављује прозу која се појавила у бројним магазинима и часописима попута "Сиријуса", "Алефа", "Знака Сагите", "Емитора", "Орбиса", "Квартала", "Књижевне фантастике", "Градине" и других. Заступљен је у бројним антологијама, а самостално је објавио збирке прича "Ригор Мортис" (1997), "Један на један" (2009) и роман "Под имелом" (2019). С Гораном Скробоњом написао је романе "Фирентински дублет - Сфумато" и "Фирентински дублет - Кјароскуро" у четири руке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана