Ђаковић: Његовати ћирилицу- темељ српског идентитета

СРНА
Ђаковић: Његовати ћирилицу- темељ српског идентитета

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске увијек наглашава важност његовања културе читања и очувања оног што је темељ српског националног идентитета - ћириличног писма, те се труди да у вези с тим сачини добар правни оквир, рекла је Срни помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић.

"Без директног рада са ученицима и подршке кампањи која долази из образовног система нећемо моћи да направимо резултат који желимо", рекла је Ђаковићева, која је у бањалучкој Основној школи "Ђура Јакшић" присуствовала предавању о теми "Глагољица, ћирилица и Вук Стефановић Караџић као њен реформатор", у оквиру кампање Министарства просвјете и културе Републике Српске "Читајмо заједно".

Она је навела да су кампање којима се подстиче важност чувања, заштите и употребе језика и ћириличног писма изузетно важне, а нарочито да буду спроведене и у образовном систему.

"Основна школа `Ђура Јакшић` из Бањалуке се прва јавила да заједно са ученицима подржи кампању ресорног министарства `Читајмо заједно`", рекла је Ђаковићева.

Она је указала и на важност доношења новог закона о заштити и употреби језика српског народа и ћириличног писма, који обавезује да се на наредне генерације преноси оно што је културно нематеријално насљеђе.

Наставник српског језика у овој школи Александар Поповић рекао је да ћирилица није угрожена док је ученика који је његују и да стога не треба страховати за њену употреби у будућност на овим просторима.

Он је додао да је на наставницима и родитељима да сугеришу дјеци да што чешће користе ћирилицу на тастатурама мобилних телефона, рачунара...

Директор ове школе Дарко Томић рекао је да се у овој образовној установи труде да пробуде креативност код ученика и наставника, те да подржавају све ваннаставне активности.

Присутни су били у прилици да погледају и изложбу слова глагољице, рађених различитим техникама, и ћириличних слова која су од глине израдили ученици виших разреда.

Овогодишња кампања "Читајмо заједно" посвећена је промоцији и заштити ћирилице. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана