Ђаковић: Мирослав Чангаловић оставио драгоцјено културно насљеђе

Срна
Ђаковић: Мирослав Чангаловић оставио драгоцјено културно насљеђе

ГЛАМОЧ - У Гламочу је вечерас одржана свечана академија поводом 100 година од рођења Мирослава Чангаловића, најпознатијег оперског пјевача са ових простора.

Свечаној академији у “Народном универзитету Гламоч” присуствовала је и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, који је рекла Чангаловић својим бескарајним талентом освијетлио цијели српски културни простор.

“Обиљежавањем жДана Мирослава Чангаловићаж одајемо почаст и баштинимо дјело нашег великана, чувајући на тај начин културно насљеђе од заборава”, рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је ова манифестација, осим у Гламочу, обиљежена у Новом Саду, што је, како каже, јединствен српски културни простор.

“Мирослав Чунгаловић нам је оставио драгоцијено културно насљеђе. Он је, прије свега, био велики човјек, а у приком одлазака у разне крајеве свијета гдје га је носио његов чаробни глас увијек носио и свој родни Гламоч”, рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да као што је Бранко Ћопић волио Хашане, Петар Кочић Змијање, тако је Чангаловић волио свој Гламоч.

Начелник ове општине Небојша Радивојша рекао је Срни да је Гламоч поносан на великана Чангаловића.

“Он је био најбољи српски оперски пјевач прошлог вијека који је рођен у нашем Гламочу”, подсјетио је Радивојша и изразио наду да ће се “Дани Мирослава Чангаловића” наставити да се обиљежавају.

Друга по реду манифестација “Дани Мирослава Чангаловића” одржаа је у организацији Српског народног позоришта у Новом Саду, Матице српске и Завичајног удружења “Гламочко коло”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана