Диригент Валериј Гергијев скинут са програма Миланске скале

СРНА
Foto: arhiva

МИЛАНО - Руски диригент Валериј Гергијев неће дириговати оркестром у Миланској скали ове седмице након што није осудио руску војну операцију у Украјини, рекао је градоначелник Милана. Гергијев, генерални директор Маринског театра у Санкт Петербургу, дириговао је опером "Пикова дама" у Скали 23. фебруара.

"Пи­ко­ва да­ма" за­сни­ва се на ис­то­име­ној но­ве­ли Але­ксан­дра Пу­шки­на. Опе­ра је тре­ба­ла да бу­де извођена до 15. мар­та, а на­ре­дно извођење пла­ни­ра­но је за су­бо­ту, 5. март. "Ми­слим да он неће би­ти ов­дје, ми­слим да то можемо одба­ци­ти", ре­као је но­ви­на­ри­ма Ђузе­пе Са­ла, пред­сје­да­ва­јући Одбо­ра Ска­ле и гра­до­начел­ник Ми­ла­на.

Са­ла и умје­тнички ди­ре­ктор Ска­ле До­ми­ник Ме­јер апе­ло­ва­ли су на Гер­ги­је­ва про­{ле се­дми­це да осу­ди вој­ну опе­ра­ци­ју Ру­си­је у Укра­ји­ни или ви­ше неће има­ти до­зво­лу да нас­ту­па са овом опе­ром.

Са­ла је ре­као да ма­ес­тро ни­је од­го­во­рио. Гер­ги­јев је, та­кође, тре­бао да ди­ри­гу­је на три кон­цер­та њу­јор­шког Кар­не­ги хо­ла, пре­дво­дећи Бечки фил­хар­мо­ниј­ски ор­кес­тар од 25. до 27. фе­бру­ара. Међутим, рус­ког ди­ри­ген­та за­ми­је­нио је Ја­ник Не­зе-Се­ген. [ез­де­се­то­смо­го­ди{­њи Гер­ги­јев, ко­ји је рођен у Мос­кви, нас­ту­пао је у нај­по­зна­ти­јим по­зо­ри­шти­ма ши­ром сви­је­та.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана