Дио рукописа романа “Рат и мир” први пут напустио Русију

Срна
Дио рукописа романа “Рат и мир” први пут напустио Русију

Москва - Дио оригиналног рукописа романа “Рат и мир” Лава Толстоја по први пут је напустио Русију под јаким мјерама обезбјеђења и пребачен је у Женеву, гдје ће бити дио изложбе која се организује под покровитељством УН и Међународног црвеног крста и полумјесеца.

Шест страница оригиналног рукописа биће најважнији дио изложбе под називом “Рат и мир”, којом се обиљежава стогодишњица мултилатерализма, а која се везује за 1919. годину када је потписан велики број мировних споразума и формирана Лига народа након Првог свјетског рата.

Директор изложбе Жак Бехтолд рекао је да су Толстој и главни јунак романа “Рат и мир” принц Андреј били пацифисти, јавља “Јуроњуз”.

“Управо пред саму битку принц Андреј, који је и сам официр, говори о рату као пустоши. Он јасно каже да се рат не може никако поредити са партијом шаха, да је рат апсолутно прљава ствар за сваку осуду и презир”, рекао је Бехтолд.

Шеф Канцеларије УН у Женеви Татјана Валоваја изјавила је да је нови мултилатеризам једини начин да се ради за мир.

“Овдје је ријеч о обнови лекција из прошлости. Морамо да радимо за мир на свим нивоима, а једини начин је нови мултилатерализам”, рекла је Валоваја.

Рукопис Толстоја биће изложен у Женеви до марта наредне године. Толстој је некада живио у Женеви у вили коју сада користе УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана