Династије владају Боливудом

Агенције
Династије владају Боливудом

Док индијски филм ових дана пуни 100 година, једна од најмоћнијих боливудских династија може да испрати своје корјене готово до самих почетака филмске индустрије у земљи.

"Свуда се појављујемо. Током свих важних датума за филм, неки Капур био је ту", каже 60-годишњи Риши Капут који је током четири деценије глумачке каријере играо у готово 150 филмова.

Све је почело са дедом Притвираџом, пиониром великог платна 1920-их. Потом је дошао његов син - легендарни Раџ Капур познат као "шоумен" и "индијски Чарли Чаплин" због улога симпатичних луталица.

Раџова три сина, такође, су се опробала у глуми, а Риши је стекао статус романтичног хероја своје генерације. Његов син Ранбир (30) сада представља "будућност Боливуда", а нећака Карина је водећа глумица индијског филма.

Листа ту не престаје. Бројне супруге и рођаци Капурових, такође, су се мање или више успјешно опробали на филму."Публика нас је увијек поздрављала и дала нам прилике које смо користили", рекао је Риши.

Риши ће се са супругом, глумицом Нету и сином ускоро појавити у филму "Бесхарам" и уз смијех каже да више неће да прича о свом сину - чија слава постаје све већа и прети да помрачи његову - јер "сваки пут када нешто каже, то осване у новинама". "Тај чланак је о мени, не о њему", каже он глумећи бес.

Риши је, ипак, очигледно одушевљен што Ранбир наставља породичну традицију и страст према филму.

Капурови су, наводи француска агенција, евидентно талентовани - Ранбир је побрао критике прошле године за улогу глувонемог хероја у "Барфи!", али су и симбол моћи презимена у индустрији препуној непотизма.

И док ирански филм ових дана слави један вијек постојања, главни ривали за титулу "Прве породице Боливуда" су Бахчани. Амитаб Бахчан оженио се глумицом Џејом Бадури и њихов син Абхишек, такође, је глумац, мада мање познат, и супруг глумице и манекенке Аишварије Раи.

Међу другим познатим филмских породица су Дути, Бати, Деоли, Ахтари, Чопраси и Џохари.

"Ја сам амбасадор непотизма" признао је режисер и продуцент Каран Џохар недавно у Мумбају. "Да ми отац није био продуцент, не бих имао везе са другим филмаџијама и вјероватно бих се бавио модом или адвертајзингом".

У свијету шоубизниса, везе су увијек добродошле, али је Индија изузетно склона династијама. У политици, 42-годишњи Рахул Ганди могао би да буде четврти премијер у породици ако буде изабран на изборима идуће године. Бизнис у Индији, такође, је породична ствар, било да је ријеч о малим киосцима са храном покрај пута или огромним конгломератима.

И ријетки су аутсајдери који успјевају да се "убаце" у Боливуд.

Џохар је свој коментар о непотизму изрекао на панел дискусији о ријеткима који су успјели да уђу у Боливуд - мегазвијезди Шах Рук Кану или Катрини Каиф, најплаћенијој глумици Боливуда која, када је дошла из Британије није ни говорила хинди.

"Мислим да се ситуација ипак мало промјенила у посљедњих 15 година. Капије краљевства су одшкринуте", сматра филмски критичар Анупама Чопра, али додаје да је непотизам и даље "велики дио" индустрије - "син глумца неизбјежно и сам постане глумац".

Риши инсистира да су напоран рад и таленат кључни за стизање на врх. Није сваки Капут био успјешан, али ако сте међу срећницима, зашто скретати са породичног пута? "То је логично. Зашто бих желио да постанем научник ако сам добар као глумац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана