Дијалог умјетности и природе

Александра Маџар
Дијалог умјетности и природе

Бањалука - Нова серија скулптура академика Миливоја Унковића "Нојева барка", "Дијалог облика у простору" и "Планетоид" постављене су у новом парку у Слатини, чија реконструкција би ускоро требало да почне.

Цијењени академски сликар и вајар ове скулптуре великих димензија од рђајућег челика и дебелих челичних плоча, које су само још један бљесак инспирације, стварао је више од мјесец у фирми "Дионис" у Јакуповцима, која се бави обрадом метала.

- Скулптуре су постављене на локације одређене пројектним планом. Још увијек има неких носивих дијелова који се виде и то је једини мали дио који тренутно визуелно смета, али и то ће бити ријешено - казао је Унковић.

Професор Унковић није крио задовољство јер су се, како каже, скулптуре уклопиле у архитектонски комплекс.

- Када је љето, види се контраст између зеленила и скулптура, а сада су се стопиле са природом, са јесени. Комуникација форме и природних облика је сасвим успјела, по оном облику како сам ја замислио - додао је Унковић.

Када је ријеч о инспирацији приликом рада, Унковићу је олакшавајућа околност била та што му је локација на којој су скулптуре постављене од почетка била позната.

- Ове форме су настале из дијалога са природним окружењем и морам признати да је рад на овом умјетничком подухвату протекао у позитивној и инспиративној атмосфери - казао је Унковић.

Љубитељи ове форме умјетничког изражаја, приликом посјете новом парку у Слатини, имаће прилику да уживају у новим цивилизацијским формама.

- У мојој барци нема животиња, овога свијета, већ нове цивилизацијске форме. Искрено се надам да неће бити поновног потопа - рекао је кроз смијех Унковић.

Према његовим ријечима, скулптура "Планетоид", по самом називу и мјесту поставке, на земљи, открива симболику и то је нека "његова планета".

Миливоје Унковић је и скулптуру "Дрво живота", која се налази у парку испред РТВ дома, радио у просторијама фирме "Дионис", тако да је наставак сарадње био логично плодоносан.

Реакције

- Учесници овогодишње колоније "Плива" изразили су жељу да посјете парк у Слатини који чека реконструкцију, како би видјели скулптуре. Заиста ми је драго што су њихове реакције биле позитивне. Тамо смо провели једно лијепо поподне, а скулптуре су биле само још један повод да размијенимо искуства стечена радом на различитим умјетничким формама - испричао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана