Дигитализована прва издања Његошевих дела

Танјуг
Дигитализована прва издања Његошевих дела

Библиотека Матице српске дигитализовала је и на сајт Дигиталне БМС поставила прва издања свих Његошевих дјела из своје колекције, поводом два вијека од рођења Петра II Петровића Његоша.

Како је саопштено, у Библиотеци се налази јединствена и највећа збирка дjела Петра II Петровића Његоша и литературе о њему.

Библиотека има 35 примjерака првих издања Његошевих једанаест књига, укључујући и њихове варијанте (Шћепан Мали и др.). Сваки је примjерак дигитализован и постављен на адреси Дигиталне БМС - digital.bms.rs.

Обиљежавање двестогодишњице Његошевог рођења и откривање Његошевог споменика у Андрићграду били су повод да Библиотека Матице српске штампа дигитализована прва издања свих Његошевих дјела.

У мајсторским радионицама Библиотеке, а на иницијативу њеног управника, уједно и уредника овог издања, Мира Вуксановића, обликовано је 11 Његошевих књига у истој боји, једнаком повезу и слогу, на истом броју од 1.508 страна као када су и први пут штампане.

Овај јединствени комплет чине наслови: Пустињак цетински (Цетиње, 1834), Лијек јарости турске (Цетиње, 1834), Ода ступљења на престол Фердинанда I, императора аустрискога и краља маџарскога (Цетиње, 1835), Три дана у Тријесту (Беч, 1844), Луча микрокозма (Београд, 1845), Огледало србско (Београд, 1845), Горски вијенац (Беч, 1847), Кула Ђуришића и Чардак Алексића (Беч, 1850), Лажни цар Шћепан Мали (Загреб, 1851), Слободијада (Земун, 1854) и Његошева Биљежница с рукописом пjесме Ноћ скупља вијека (Цетиње, 1956).

За припрему издања били су задужени Оливера Михајловић, Горан Влаховић и Соња Сулоцки, а за повез Павле Живковић.

Дигитализована прва издања једанаест Његошевих књига Миро Вуксановић је уручио директору Андрићевог института Емиру Кустурици. Књиге су изложене на сталној поставци у Андрићграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана