Дигитализација у НУБРС: Акценат на заштити дјела и њиховој доступности

Александра Глишић
Дигитализација у НУБРС: Акценат на заштити дјела и њиховој доступности

БАЊАЛУКА - Постоји више разлога зашто је дигитализација библиотечке грађе важна, али заштита оригиналних штампаних публикација и повећање доступности грађе свакако су најзначајнији.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске је прије више од десет година отпочела процес дигитализације грађе да би проширила круг корисника и да би одређени примјерци грађе били заштићени у дигиталној форми.

Навео је ово за “Глас Српске” бањалучки књижевник Берислав Благојевић, који ради у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, осврћући се на процес дигитализације те на предности, недостатке и остатак реализације процеса. 

- Од тада је формирано неколико дигиталних збирки: збирка дигитализованих књига, збирка старих и ријетких књига, збирка дигитализованих завичајних књига, збирка новина и часописа, те збирка дигитализованих дјела академика Владе Милошевића (са звучним записима). Ове збирке су представљале изузетно важан први корак, али неопходно је пратити најновија софтверска и хардверска рјешења да би процес дигитализације био квалитетнији, а претраживање грађе брже, лакше и комплетније - навео је Благојевић.

Објаснио је да је главни циљ дигитализације усмјерен на рјешавање недостатака приликом скенирања. То се посебно односи на ћириличне публикације, за које је важно да постоји могућност претраге по кључним ријечима. 

- Због тога НУБ РС планира да у сарадњи са ресорним министарством, Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и широм академском заједницом пронађе најбољи начин за набавку адекватних скенера и софтверских пакета - додао је Благојевић.

Он је навео да ће, осим тога, НУБ РС наставити сарадњу са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” из Београда, чија искуства у области дигитализације су већ била од велике помоћи. 

- Народна и универзитетска библиотека РС је захваљујући дигитализацији постала дио европских дигиталних библиотека и пројеката (“Памћење свијета”, “Збирка Еуропеана 1914-1918: Сјећања на Први свјетски рат”), а наша грађа доступна је и у Предсједничкој библиотеци Бориса Јељцина из Санкт Петербурга, која је у потпуности дигитална библиотека - казао је Благојевић и додао да је код међународне сарадње и повезивања значајан корак који НУБРС планира да направи успостављање базе дигитализоване грађе.

База би се односила на дигитализовану грађу матичних библиотека у Српској.

- За то постоји основ, јер неколико библиотека у Српској успјешно дигитализује библиотечку грађу, премда је неопходно усагласити и одредити оптималне параметре за процес дигитализације - додао је Благојевић. 
 

“MAGIC BOX”

НУБ РС планира да реализује инсталацију уређаја “Magic Box”, који представља атрактивно и иновативно средство, због визуелног дијела, али и функционалности. 

- Помоћу “Magic Boxa” желимо да прикажемо све предности које нуде дигитализовани садржаји те да још једном апострофирамо значај дигитализације - нагласио је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана