“Девета димензија” објавила графичку новелу “Члан II” на српском језику: Голоруки херој у борби против терора нацизма

Бранислав Предојевић
“Девета димензија” објавила графичку новелу “Члан II” на српском језику: Голоруки херој у борби против терора нацизма

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Девета димензија”, која дјелује у оквиру истоименог удружења љубитеља стрипа Републике Српске, објавила је чешку графичку новелу “Члан II” премијерно на српском језику.

У питању је култно дјело чешких аутора, сценаристе Јиржија Шимачека и цртача Јана Ластомирског објављено 2020. године и које је на додјели годишње награде “Мјуријел” освојило награду у три категорије за најбољи стрип, сценарио, као и награду Чешке академије.

Ријеч је о опсежној стрипској, готово документарној причи о атентату на Рајнхарда Хајдриха, чији је главни јунак свештеник Владимир Петржек, клирик Епархије чешко-моравске, која је у то вријеме била под јурисдикцијом Српске православне цркве.

У цркви Светих Ћирила и Методија у Прагу, гдје је био свештеник, скривала се група падобранаца који су извршили атентат на злогласног рајхкомесара Рајнхарда Хајдриха. Радња графичке новеле прати догађаје од Хајдриховог доласка у Праг у јесен 1941. године до погубљења свештеника Владимира Петржека. 

Прича такође обухвата и догађаје попут припреме и искрцавања диверзантске групе “Антропоид”, самог атентата, као и стравичне одмазде која је услиједила на територијама Протектората Чешке и Моравске (Лидице).

Сви ови догађаји посматрају се кроз визуру главног јунака, човјека који себе није доживљавао као јунака, него је дјеловао из солидарности и родољубља без обзира на посљедице које су биле тешке и јасно су саопштене у Члану II, приликом проглашења ванредног стања, а који гласи: Онај ко крије учеснике атентата, или им пружи помоћ, или има информације о тим лицима или њиховом боравишту, а не пријави то, биће стрељан са целом својом породицом. 

Зоран Пејић, предсједник удружења љубитеља стрипа “Девета димензија”, каже да је ово издање логичан наставак издавачке политике овог удружења, које осим домаћих аутора, покушава да публици представи и стрип-издања која долазе изван англосаксонског или франкофанског културног подручја. 

- Удружење “Девета димензија” често издаје осим домаћих издања и стрипове који долазе из мање познатих стрип-продукција, попут Етиопије или у овом случају Чешке, тако да је ово потпуно логичан наставак наше издавачке политике. Срећом, у питању је врхунски стрип, овјенчан бројним наградама, базиран на историјском догађају и веома занимљив домаћој публици, која воли ову врсту тема у стрипу. Такође захвалио бих обојици аутора, који су нам врло љубазно изашли у сусрет на много начина, приликом припреме овог издања на српски језик - рекао је Пејић.

Сам стрип је урађен у врло занимљивој комбинацији црно бијелог цртежа и документарних историјских текстова у вези са самим атентатом уз динамичан, прецизан и врло емотиван сценарио Шимачека и крајње експресиван цртеж Ластомисрског, који мајсторски преноси кључну поенту текста о храбрости хероја без оружја. 

Уз сам стрип у књизи се налази осврт Ротислава Матулика на ово дјело под називом “Лешеве на видело” те занимљив историјски текст о животу и дјелу главног јунака стрипа, свештеника Владимира Петржека, под називом “Голоруки борац”. Уредник издања је Предраг Иконић, превод је дјело Марије Влашић, а књига је Б5 формат са 140 страна у тврдом повезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана