“Девета димензија” издаје стрип “Ралф Кендал” на српском језику

Бранислав Предојевић
“Девета димензија” издаје стрип “Ралф Кендал” на српском језику

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Девета димензија” објавила је први интеграл чувеног вестерн стрипа “Ралф Кендал”, ремек-дјела чилеанског мајстора Артура дел Кастиља.

Ово издање под називом “Револвер за пријатеља”, прво је у серији четири интеграла којим Удружење љубитеља стрипа Републике Српске “Девета димензија”, планира према ријечима предсједника удружења, Зорана Пејића комплетирати све епизоде овог вестерн класика, који је излазио у неколико земаља под разним именима и у различитим едицијама.

- Издавачку паузу након љетних одмора прекидамо са овом књигом коју смо, као и наредне три, базирали на изванредној едицији италијанског издавача “Алагала”, за коју су узети материјали коришћени у издању намијењеном љубитељима лика, чији је уредник чувени стрип стручњак Ђани Милоне и које је објавила његова издавачка кућа “Либрерија Милоне-Торино Фумето”. То је прво издање стрипа урађено на основу оригиналних табли, како би се одала почаст Дел Кастиљовом прецизном стилу, уз коришћење нецензурисаног сценарија - рекао је Пејић.

Легендарни стрип умјетник Артуро Перез дел Кастиљо рођен је 1925. године у Консепсиону у Чилеу, али је од 1948. живио у Аргентини, гдје је до половине педесетих година прошлог вијека радио на часописима “Интервало” и “Ел Тони”. Потом је почео да црта за култни “Ора Серо”, недјељник посвећен стриповима, који је основао сценариста и издавач Хектор Герман Естерхелд, који је за њега написао серију “Плаћени убица Рендал” (1957), вестерн мрачније тематике чији протагониста је био ћутљиви револвераш луталица. Успјех серије је од Дел Кастиља убрзо начинио прослављеног мајстора вестерн жанра, као и чињеница да је 1962, по сценарију писца Реја Колинса, у аргентинском недјељнику “Мистерикс” премијерно објављена још једна успјешна вестерн серија “Гарет”.

У међувремену, Дел Кастиљов таленат је био признат и изван аргентинског тржишта те захваљујући агенцији Пјера Дамија почиње да ради у Енглеској, прво за “Флитвеј”, на адаптацијама романа Александра Диме, потом слиједе стрипови “Рендал” (издаван и као Ринго) и “Лариган”. У Италији је дебитовао 1964. у додатку часописа “Коријере деи Пиколи”, са новим ликом Кендалом, који је графички сличан Рендалу, али овог пута је шериф.

Стрип “Кендал” од 1965. излази са епизодама које су плански прављене за енглеско тржиште, у часопису “Флитвеј Ренџер”, у којем лик носи име Ден Дакота и од друге приче, такође, постаје револвераш луталица. Након што је часопис 1969. угашен Пјеро Дами, који је имао велико повјерење у Дел Кастиља, успијева да серију настави на италијанском тржишту. Током 1974, поново са Рејом Колинсом, Дел Кастиљо ствара стрип “Ел Кобра”, који је на извјестан начин модернизована верзија “Гарета”, а на текст Естерхелда Локо Секстон, у којем је новинар наратор авантура на старом западу (у Италији, Ланћостори је серију назвао “Тамо доље на западу”). Укупно је у Италији објављена 31 епизода стрипа “Ралф Кендал”, у различитим издањима и различитог квалитета. Након што је 1979. добио награду на Међународном бијеналу у Кордоби (Аргентина), а 1980. награду “Јелоу Кид” за “живот посвећен цртању стрипова”, Дел Кастиљо је јануара 1992. умро у Буенос Ајресу.

Први албум у издању “Девете димензије” има 194 стране у тврдом увезу, уз текстуалне додатке италијанског издања у преводу Горана Зечевића. Уредник издања је Предраг Иконић, а цијена је 20 КМ.

Стил

Од почетка каријере Дел Кастиљо је усвојио посебан стил у којем су предмети и простор представљени густим линијама уз наглашену употребу сјенке. Као што каже Ђани Милоне за руковање тим прибором била је неопходна ненадмашна вјештина. Бројне збијене криве линије требало је да оставе утисак тродимензионалности на равном листу папира. Касније, промјена технике штампе довешће до тога да се Кастиљо опредијели за јасан и чист црни отисак, без нијанси сиве, који је знатно бржи и практичнији, зато што му је дозвољавао да евентуалне грешке прикрије крупним сјенкама. Тако је у издаваштву Јужне Америке превладао стил прошаран мрљама и који је као инспирација послужио и италијанским цртачима попут Хуга Прата, који су и у Аргентини били веома цијењени и вољени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана