Десанка Тракиловић, диригент СЦПД Србадија: Златне ноте за памћење

Мирна Пијетловић
Десанка Тракиловић, диригент СЦПД Србадија: Златне ноте за памћење

Бијељина - Велика је част и неописиво задовољство бити награђен са двије златне медаље на најпрестижнијем такмичењу хорова у Италији. Поносна сам на свих 50 чланова "Србадије" који су снагом гласа и великом посвећеношћу одушевили све присутне на манифестацији "Isola del Sole Gardo".

Испричала је ово за "Глас Српске" диригент и умјетнички руководилац Српског црквеног пјевачког друштва "Србадија" из Бијељине Десанка Тракиловић, који су се такмичили у жестокој конкуренцији хорова из цијелог свијета, као једини хор из РС и БиХ.

Тракиловићева је истакла да се "Србадија" представила у двије такмичарске категорије и то А1 мјешовити хор са обавезном композицијом и Ф-фолклор.

- У обје категорије "Србадија" је освојила највећи број поена и тако освојила и титулу побједника категорије А1-мјешовити хор и Ф-фолклор - истакла је ова умјетница и подсјетила да је "Србадија" до сада освојила 14 награда за своје наступе.

За наступ су, каже, одабрали Извод из литургије Светислава Божића.

- До сада смо пјевали незаобилазног Мокрањца, као и друге важне композиторе, али овај пут смо се одлучили за ноте живог композитора, што се показало као пун погодак, јер смо за извођење добили највише оцјене - казала је Тракиловићева.

Додаје да су морали да као обавезну изведу и једну италијанску композицију, за шта су добили добру критику од италијанске стручне јавности.

- У 15 минута програма прожели смо доста наших изворних традиционалних пјесама, које је хор отпјевао са душом, што је публика наградила аплаузом, а жири наградом – прича ова умјетница.

Изведбу су употпунили и народне ношње, што је наступу дало на значају пред италијанском публиком. Оно чега су се нарочито "плашили" је разноликост култура на такмичењу.

- Управо ми је због изузетно јаке конкуренције и предивних наступа које смо чули и видјели, изузетно драго што је баш "Србадија" награђена као најбоља. Ово је изузетна генерација талентованих пјевача која неће сигурно стати само на овом такмичењу, већ ћемо храбро наставити да радимо - нагласила је Тракиловићева.

Додала је да су ове награде утицале на то да се помјере ка врху на свјетској ранг-листи хорова, што им је дало велики подстицај за даљи рад, како би оправдали повјерење публике и свих добрих људи који су им помогли да отпутују на ово велико такмичење на којем су РС представили у најљепшем свјетлу. "Србадија" је тако доказала да у културу треба улагати, јер је управо култура најбољи амбасадор једне земље.

Пријем

У градској управи Бијељине јуче је одржан пријем за чланове "Србадије". Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је тим поводом уручио диригенту хора Десанки Тракиловић умјетничку слику и признање за промоцију српске културе и града Бијељине. Тракиловићева је захвалила на многобројним честиткама и признањима и изразила наду да ће, упркос тешким временима, РС и град наставити да финансијски помажу наступе "Србадије" на свјетској сцени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана