Десанка Тракиловић, диригент хора Србадија: Пјесмом учимо свијет о српској традицији

Мирна Пијетловић
Десанка Тракиловић, диригент хора Србадија: Пјесмом учимо свијет о српској традицији

Бијељина - Неописива велика љубав према музици, предан рад, дисциплина и посвећеност сигуран су рецепт за велике успјехе, које већ годинама исписује Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине.

Како је за "Глас Српске" испричала диригент "Србадије" Десанка Тракиловић, чланови хора сабирају утиске које су понијели са 14. међународног такмичења хорова у граду Рива дел Гарда у Италији, гдје су изводећи композиције италијанских и српских композитора освојили два значајна признања, а ријеч је о сребрним медаљама.

- Оно што могу да истакнем и на шта сам поносна је то да смо добили јако запажене реакције стручног жирија када је у питању црквена музика, а изводили смо композиције Стевана С. Мокрањца и Светислава Божића - рекла је Тракиловићева.

Значајно је то, истиче она, што је хор "Србадија" учествовао на самом отварању овог фестивала, а ту прилику су добили само изабрани хорови.

- Почаствовани смо што смо имали прилику да учествујемо раме уз раме са угледним хоровима из цијелог свијета - нагласила је Тракиловићева.

Поред такмичења, са члановима жирија, диригентима из Русије, Италије, Данске и Америке, "Србадија" је добила прилику да учествује на мастер клас радионици.

- Тражили су да им доставимо наше композиције како би их на вријеме спремили, те су их на тој радионици изводили са нашим хором. Оно што сам ја примијетила приликом тих извођења је да постоје одређене разлике у приступу и начину рада, тако да је то искуство јако значајно, како за Јелену Тракиловић и мене као диригенте, тако и за сам хор. Такође, и страни диригенти су изразили задовољство што су имали прилику да раде са оваквим типом хора, који његује специфичну боју, другачији звук који носи одређену топлину у наступу - испричала нам је Тракиловићева.

Нагласила је да им је овај успјех велики мотив за текућу годину, јер планирају да иду на још једно свјетско такмичење у Барселону.

- Велико је задовољство бити на челу ансамбла који протеклих 16 година ниже значајне награде и признања, те преданим радом гради посебност, која је препозната широм свијета. Свако путовање у други крај свијета, упознавање других култура и навика, јако је значајно за наше усавршавање, јер надограђујемо културу и духовност коју носимо у себи - каже Тракиловићева.

Она додаје да размјена, заједнички наступи, пријатељски сусрети, јако пуно значе младим људима који одрастају у "Србадији".

- Драго ми је да дјеца која су израсла у "Србадији" са поносом представљају Републику Српску широм свијета те слободно могу да кажем да су они у икебани хорова из цијелог свијета, посебан драгуљ који је препознат било гдје да дођемо да наступамо. Сваким гостовањем желимо да пошаљемо поруку о томе како је лијепа српска култура, а нарочито наша национална музика и костим. Та дисциплина коју ми носимо, не само хорска у наступу, него и она у изгледу и понашању, може само бити на понос свима нама - поносна је Десанка Тракиловић.

Посебан наступ

- Нарочито желим да похвалим Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке, који су ме одушевили својим наступом, а посебно наступ оперске пјевачице Биљане Керкез. Под диригентским руководством Немање Савића они наступају тако сигурно, дисциплиновано, тачно. Имају невјероватну грациозност током наступа, а музику доносе са неописивим емоцијама - рекла је Десанка Тракиловић и додала да су поред "Јединства" највећи утисак на њу ставили хорови из Данске и Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана