Делић: Андрићево дјело - бесмртно

Срна
Делић: Андрићево дјело - бесмртно

Андрићград - Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Јован Делић одржао је вечерас предавање у Андрићграду о теми "Зашто Андрић у нашем времену?", истичући да су сви напади на Андрића и његово бесмртно дјело беспредметни.

"жЗашто данас Андрић?ж Тим насловом хтио сам да проблематизујем то питање јер је са разних страна много људи на неки начин покушало да оспори Андрића или да му нешто пребаци", рекао је Делић новинарима непосредно пред обраћање учесницима дводневне конференције "Иво Андрић у нашем времену".


Он је упитао да ли је проблем у Андрићевој поезији, која је можда лоше прочитана, а која заслужује, сигурно, велику пажњу.

"То је нешто што је повезано са жбудућим Андрићемж. То је повезано и са његовим жЗнаковима поред путаж. Тај дио опуса је апсолутно захтеван и он тражи нова читања и актуелизацију", истакао је Делић.

Он је нагласио да је друга важна ствар то што је Андрић врхунски писац приповједака, те што се његови романи, који се понекад сматрају "старинским", анахроничним, данас показују као изразито модерни.

"Посебно је значајна Андрићева есејистика. Андрић је мисаони човјек. Његови есеји су нуклеус сваког његовог дјела, а есејизација је нешто што је његов поступак у прози, али и у поезији", каже Делић.

Делић је додао да сматра да су два су капитална Андрићева есеја "Разговор с Гојом" и "Његош као трагични јунак косовске мисли".

Андрић је, како каже Делић, укоријењен у српску књижевну традицију, и са Вуком и Његошем чини "традицијски троугао", традицијски низ великана који неки у посљедње вријеме покушавају да "поткопају".

"Ипак, то није мост, па да можете да га срушите. То је мало јаче!", рекао је Делић.

Он је навео да је Андрић комплетан износ од Нобелове награде поклонио БиХ, за њене књиге и библиотеке.

"Андрић је поштовао муслимане, његови везири су градитељи, чувари вакуфа, чувари задужбина. Приче против Андрића су беспредметне, а оне у којима тврде да он жпотпирује ватру по Босниж, су обичне глупости", истакао је Делић.

Сутра, другог дана конференције, 40 књижевника, професора и доктора Српског језика одржаће предавања о Андрићу и његовом дјелу. Предавања ће бити одржана у десет секција.

У 18.30 часова биће представљене књиге "Андрић и Дубровник" аутора Злате Бојовић и "Вечна присутност Његошева" Јована Делића, у издању Андрићевог института.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица отворио је вечерас у Андрићграду дводневну конференцију "Иво Андрић у нашем времену".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана