Дејану Стојиљковићу уручена Андрићева награда

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД- Српски писац и сценариста Дејан Стојиљковић лауреат је Андрићеве награде за 2020. годину за збирку приповиједака “Неонски блуз“, која му је данас свечано уручена у Задужбини Иве Андрића у Београду.

“Спајајући исконску жудњу за приповиједањем са новим осјећањем историје и модерним културним сензибилитетом, Дејан Стојиљковић је у збирци “Неонски блуз“ остварио низ упечатљивих приповиједних ситуација кроз које се његови јунаци непрестано крећу између архетипског и предачког наслеђа са једне стране, и налога савременог тренутка са друге стране“, истакнуто је у образложењу жирија, у чијем су саставу проф. др Александар Јовановић, др Марко Недић и проф. др Петар Пијановић.

Стојиљковићу је награду уручио предсједник управног одбора Задужбине Иве Андрића Миро Вуксановић, а Стојиљковић је истакао да му је изузетна част што је лауреат признања које носи име његовог омиљеног домаћег писца, великог узора и учитеља.

Овом приликом прочитан је и одломак из приповетке “Дубоко и хладно”, која припада награђеној збирки.

У најужем избору за ово признање нашле су се књиге “Безглаво“ Дејана Симоновића и “Скарабеј од жада“ Емсуре Хамзић. Андрићеву награду за најбољу приповијетку, циклус или збирку приповиједака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године установила је 1976. године Задужбина Иве Андрића према тестаментарној вољи овог писца. Први лауреат овог признања (за 1975. годину) је Драгослав Михаиловић, а међу осталим добитницима су Александар Тишма, Светлана Велмар Јанковић, Данило Киш, Вида Огњеновић, Павле Угринов, Александар Гаталица, Милорад Павић, Вуле Журић, Владимир Кецмановић, Анђелко Анушић, и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана