Дејан Стојиљковић: Каинов ожиљак открива новог Андрића

Мирна Пијетловић
Дејан Стојиљковић: Каинов ожиљак открива новог Андрића

Београд - Сама прича о Андрићевом годинама проведеним у Берлину доскора је била табу тема. А чињеница да је он тамо послат, између осталог, да набавља оружје за војску Краљевине Југославије довољна је контроверза.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Дејан Стојиљковић, који је заједно са Владимиром Кецмановићем написао роман "Каинов ожиљак".

- У сам роман уткана је, додуше фиктивна, фаустовска прича о сарајевском нацисти несталом у Ноћи дугих ножева и његовој уклетој књизи који постају Андрићева опсесија, али то је послужило, између осталог, да се покаже чудовишна димензија нацизма. За сада су реакције на роман углавном позитивне, бар код оног дела јавности који књигу гледа кроз њен чисто литерарни аспект. Али, слутим да ће бити и оних који ће на овај роман гледати искључиво кроз наочаре идеологије, њима се засигурно неће свидети - рекао је Стојиљковић.

Како је истакао, писање романа заједно са Кецмановићем и није било толико компликовано као што изгледа на први поглед.

- Договорили смо се ко ће који део да ради. Влада се бавио више фикцијом, а ја више историјом. Онда смо заједно све то ишчитавали, дотеривали, мењали, а највеће искушење је било како усагласити стилове тако да читаоци не примете разлику. Мислим да нам је успело - каже Стојиљковић.

Познато је да овај млади и талентовани писац пасионирано проучава историју Срба, па је логичан слијед било објављивање књиге "Велике српске битке", која је недавно изашла из штампе.

- Историја српског народа испуњена је биткама и ратовима, таква нам је судбина, јер смо сазидали кућу на ветрометини па су се овде често преламали интереси и утицаји великих сила. Одавно сам имао идеју да у једну књигу објединим приче о нашим највећим биткама кроз историју и имао сам заиста велику срећу да иза једног таквог дела стане агилан издавач какав је "Вукотић медија", који је у "Биткама" препознао атрактивно издање какво досад нисмо имали у понуди - каже овај писац.

Додаје да је и њему то било јако чудно, али књига са оваквим концептом није била до сада издата код нас.

- Морам одмах да се оградим и кажем да се не ради о историјској студији, већ о књижевно-историјским есејима намењеним широкој публици. Прва обрађена битка у књизи је битка код Велбужда где су отац и син, Стефан Дечански и Душан Силни поразили Бугаре 1330. године, а последња је херојска одбрана карауле "Кошаре" 1999. године. Есеј о Косовској бици је најдужи и у њему сам се потрудио да аргументовано изнесем тезу да та битка није била српски пораз, како се уобичајено тврди, већ напротив, победа која је оставила велико Османско царство у некој врсти нокдауна - наглашава књижевник.

У књизи је описано десет битака које су илустроване руком академског сликара Драга Пауновића, за кога Стојиљковић каже да је врхунски илустратор и прави мађионичар, који је његови књигу "Константиново раскршће" претворио у стрип.

Нови пројекти

- Радим на филмским сценаријима за Драгана Бјелогрлића, као и на пројектима у позоришту. У Нишу би ускоро требало да крену пробе за моју нову представу "Калчина кафана", неформалном наставку "Ивкове славе", док постоји опција да се ради и представа "Каинов ожиљак", коју ће Југ Радивојевић режирати. Планирам и нову збирку прича, прву после 2007. Радни наслов је "Кишни пси" по песми Тома Вејтса и у њој ће бити сабране моје приповетке које сам писао последњих година - најавио је књижевник Дејан Стојиљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана