Дејан Стојиљковић данас представља нови роман „Звезда над празнином“.

Б. П.
Дејан Стојиљковић данас представља нови роман „Звезда над празнином“.

НОВИ САД - Издавачка кућа "Лагуна" ће данас ексклузивно на Новосадском сајму књига представити нову књигу Дејана Стојиљковића „Звезда над празнином“.

Посjетиоци сајма ће бити у прилици да први читају роман о неукротивом генију и мистериозној смрти Бранка Миљковића док ће се књига у редовној продаји наћи од 10. марта.

Нови роман добитника "Андрићеве награде" прати посљедње три године Бранковог живота, са реминисценцијама на његово дjетињство и ране године. Роман се бави његовим вjечитим сукобом са свијетом, трагичном судбином генијалног умjетника као и његовом мистериозном смрћу у Загребу 1961. године, за коју ни до дана данашњег није утврђено да ли се ради о убиству или самоубиству.

Ово је истовремено прича о једној држави и њеној Служби безбjедности, али и прича о изузетном појединцу који попут Прометеја доноси човjечанству ватру и свjетлост живота.

-Слика о Бранку Миљковићу, која се пласирала деценијама, прилично је одударала од оног што је он заиста био. Не мислим само на неутемељену тврдњу о његовом наводном самоубиству већ и на то да је представљан као туробан и мрачан човјек, што он свакако није био. Он је био врло комплексна личност и карактерише га, још у раним годинама, све оно што карактерише генијалне људе. Дакле, невероватна глад за знањем, непрестана запитаност над смислом света и живота као и непрестани рад на себи. Бранко је био невероватан ерудита, начитан, образован, полиглота… рекао је Стојиљковић за "Глас Српске" поводом новог романа. Ипак, припрема за писање није била без потешкоћа и заташкавања истине.

-Имам срећу да сам буквално на „извору“, тј. у Нишу, Миљковићевом и мом родном граду, ту је Бранков легат у Народном музеју у коме сам пронашао доста материјала, онда су ту и многи Бранкови вршњаци и савременици са којима сам водио разговоре. Конкретних проблема није било, али је било ћутања. То је занимљиво, како људи и дан-данас, толико година касније, зазиру од тајне службе једне државе која не постоји више од 30 година -рекао је писац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана