Дејан Огњановић, писац, издаје збирку прича “Дивља капела и друге приче”: Судар руралне и урбане страве

Бранислав Предојевић
Дејан Огњановић, писац, издаје збирку прича “Дивља капела и друге приче”: Судар руралне и урбане страве

НИШ - Познати српски хорор писац и публициста Дејан Огњановић најавио је излазак своје прве збирке прича под насловом “Дивља капела и друге приче”.

Издавач је “Гхоул Пресс”, односно сам аутор, а књига је спакована у квалитетан тврди повез на укупно 200 страница. Садржај чини пет приповједака, а то су насловна прича те приповијетке “Црни човјек”, “Ноћење”, Секта прљавих” и “Младеж”.

Огњановић каже да су приче повезане одређеном жанровском везом са ослонцем на рурално и паганско насљеђе Балкана.

- Концепт који обједињује приче из збирке јесте поджанр, тзв. фолк хорора, односно руралне страве, често инспирисане паганским наслеђем, понегде изнова осмишљеним у судару руралног и урбаног. На плану подтекста могло би се рећи да све ове приче описују земљу озбиљно пољуљаних вредности, нејасне прошлости и неизвесне будућности, земљу све израженије јаловости, распадања, пустоши, земљу старих и изумирућих, обузету безнађем и неживотом - рекао је Огњановић.

Додао је да књига садржи предговор и комплетну прозну библиографију у краткој форми.

- У опширном поговору пишем о мојим почецима писања, о односу према краткој и дугој прози и откривам понешто што мислим да би читаоци ваљало да знају о томе која су места, ликови и догађаји надахнули ове приче. За све оне који су ме до сада знали само као писца романа ево први пут, на једном месту, комплетног списка свих мојих објављених прича, укупно њих 18, са местима где су излазиле - рекао је аутор.

Огњановић наводи на свом блогу да су четири изабране приче доживјеле одређене промјене у односу на оригиналне верзије објављене у различитим антологијама.

- Све раније објављиване приче за ову књигу су редиговане. Већину нисам мењао радикално, у погледу дешавања, али понегде промене нису биле само у виду полирања, већ се састоје из значајног дописивања, нових детаљнијих описа, разрађенијих сцена па чак и важних детаља додатих у ову верзију. “Дивља капела” је сада дужа за бар пет страна и има низ нових детаља. Прве четири приче биле су претходно објављене у антологијама, док се пета, најновија “Младеж”, налази у овој књизи премијерно - рекао је Огњановић.

Приче и додаци илустровани су изузетно атмосферичним фотографијама “српског готика” са снажним лиготијевским угођајем, које је начинио Тони Тошић из Бабушнице. Претплата за “Дивљу капелу” траје од 28. марта до 15. априла, а цијена је 800 динара плус поштански трошкови. Књига излази из штампе средином маја, када се претплатницима шаље поштом.

Брем Стокер

Огњановић, познат и као “Доктор хорора”, недавно је уврштен у најужи избор за награду “Брем Стокер”. То је први случај да је неко од српских теоретичара, и уопште стваралаца који дјелују унутар хорор жанра, номинован за престижно признање америчког Удружења писаца хорора и најзначајнију свјетску награду у области тог жанра. Огњановић је номинован у категорији “Врхунско постигнуће у краткој есејистици” за рад под насловом “Три парадигме хорора” који је 2021. објављен у америчком књижевном часопису “Вастериен”. Добитници ће бити проглашени 14. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана