Дејан Луткић, глумац, за “Глас Српске”: Мудрост и стрпљење треба да нас воде

Илијана Божић
Дејан Луткић, глумац, за “Глас Српске”: Мудрост и стрпљење треба да нас воде

Сваки сусрет са самим собом је тежак, за почетак. Најтеже је себи истину рећи “у лице”. Увек је најлакше осуђивати друге и њихове поступке, не размишљајући о томе из чега они произлазе. Склони смо да оптужујемо друге, а себе да бранимо.

Казао је то глумац Дејан Луткић у разговору за “Глас Српске” говорећи о другој сезони серије “Швиндлери”, у којој игра Ковиљка Игњатовића, публици познатог под именом Отон Муха. Снимање серије је у току, а глумац је и извршни продуцент овог пројекта.

- “Видиш трн у оку брата свога, а не видиш брвно у своме оку”, пише у Јеванђељу по Матеју. Није нама дато да судимо. То је део и наше приче у “Швиндлерима”. Неки од наших актера су на добром путу да успеју у томе, а неки се никада неће опаметити и остаће заувек швиндлери - додао је Луткић.

ГЛАС: Какве изазове пред Вас је овај пут поставио Отон Муха, осим што се у овој сезони представља под правим именом Ковиљко Игњатовић?

ЛУТКИЋ: Ковиљко је његово право име, Муха је био “маска” у прошлој сезони. Свашта се догађа са њим овога пута, сусрет са неким старим знанцима, разрешење односа који су се вукли као “репови” из прошлости. Има доста материјала, надам се да ће се публика радовати.

ГЛАС: Шта је оно истинско благо, која је то искра у човјеку коју треба да чува како би успио да се одупре швиндлерским искушењима и остане изван њих?

ЛУТКИЋ: Истинско благо је у души и у срцу сваког човека. Искушења вребају на све стране, а наше је да им се одупремо или да подлегнемо. Сваки човек бира свој пут, а на тај пут нам никада неће бити стављена искушења која не можемо да превазиђемо. Будност, мудрост и стрпљење би требало да нас воде.

ГЛАС: Било је говора да ће се друга зона “Швиндлера” снимати и у Републици Српској, да ли  ће ти планови бити реализовани?

ЛУТКИЋ: Овога пута, нажалост, не. Велику улогу игра ова ситуација која је задесила цео свет, па и нас. Верујем да ће се ускоро завршити и да ће околности бити повољније за све нас и да ћемо снимати у Републици Српској на радост свих нас.

ГЛАС: Живимо у доба у којем поред пандемије владају ријалити програми и друштвене мреже. Како се оградити од свега што нам се пласира и сачувати здрав дух и разум?

ЛУТКИЋ: Све је ствар избора. Има пуно начина на које се можемо одупрети стварима које нас се не тичу или које нам угрожавају биће. За почетак, битно је да хоћемо.

ГЛАС: Колико је глумцу данас тешко да се избори са трендовима који му се намећу и који га удаљавају од умјетности?

ЛУТКИЋ: Глумац је глумац у сваком времену и из сваке ситуације треба извући нешто добро и корисно. Радимо на себи док год смо живи и мислим да је криво вадити се на време и ситуације у којима живимо. И у најтежим временима су настајала сјајна уметничка дела. Наше је да засучемо рукаве и радимо колико год можемо и да не размишљамо много о томе шта ће бити сутра, да се више бавимо тиме шта је данас.

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период, да ли ће публика имати прилику ускоро да Вас гледа у неким новим серијама и филмовима? Када Вас можемо очекивати у Бањалуци?

ЛУТКИЋ: Моји планови су тренутно везани за “Швиндлере 2”, чије је снимање у току. Очекује се емитовање серије “Бележница” и снимање наставка “Јунака нашег доба”. Постоји још доста ствари које су у плану, али о њима кад буду дошле на ред. Што се тиче Бањалуке, јако ми недостаје. Веома се радујем поновном доласку и жељно га ишчекујем, а надам се да ће то бити што пре.

Слобода

ГЛАС: Да ли  глуму можемо да опишемо као потрагу за слободом?

ЛУТКИЋ: Слободан значи бити неспутан, неограничен, незаробљен, али изнутра. Глума јесте то, али може да буде и сплеткарење са самим собом. Веома је опасно, хода се по ивици. Цео живот је трагање, учење и усавршавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана