"Дедлајн": Остајемо са Даром до краја

Срна
"Дедлајн": Остајемо са Даром до краја

БИЈЕЉИНА - Један од најпознатијих свјетских филмских портала "Дедлајн" објавио је веома позитивну рецензију филма "Дара из Јасеновца", похваливши глуму и контекст остварења које се бави преживљавањем људи у најсадистичкијим условима концлогора Јасеновац.

Филм добија све боље оцјене током његовог приказивања у америчким биоскопима, па му је тако познати портал "Дедлајн" дао високу оцјену уз напомену да у остварењу режисера Предрага Антонијевића има много ситуација из логора у којима се свакодоневено доносе одлуке о животу и смрти.

Аутор осврта Ен Смит истиче да је филм пун срцепарајућих детаља и да је нарочито упечатљиво понашање жена које настоје да заштите дјецу, као и других личности у логору које морају стално да одлучују да ли ће ризиковати животе да би спасиле друге људе. 

Док мала Дара настоји да преживи у логору са братом, њен отац је послат да у ријеку убацује лешеве убијених људи, увијек страхујући да ће међу њима препознати чланове своје породице.

У рецензији се наглашава атмосфера ужаса у јасеновачком логору, у коме су усташе убијале за сваку ситницу, па чак и неконтролисан плач бебе може да значи смртну пресуду.

Играјући достојанствено улогу Даре, Биљана Чекић кроз своје "душевне очи" свједочи ужасним детаљима. У једној од незаборавних сцена види се Дара како пази на два мала дјечака док се њихова мајка порађа уз помоћ других затвореница.

"Упркос свирепом контексту филма и дужини трајања, остајемо са Даром до краја дијелећи наду затвореника да ће успјети да побјегну из ужаса на боље мјесто", истиче се у рецензији "Дедлајна".

Аутор текста наглашава да се иза тешких и морбидних детаља филма налази сазнање које су у уводу објаснили и режисер Антонијевић и сценариста Наташа Дракулић - да је ријеч о истинитим догађајима.

Ова рецензија једна је у низу веома позитивних оцјена "Даре из Јасеновца" након покушаја да се филм прогласи српском пропагандом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана