Деценија успјешног рада Музеја савремене умјетности Републике Српске

Мирна Пијетловић
Деценија успјешног рада Музеја савремене умјетности Републике Српске

Бањалука - Музеј савремене умјетности Републике Српске јуче је свечано обиљежио десет година постојања и успјешног рада уз бројне поштоваоце умјетности, културне раднике, медије и све оне који су бескомпромисно подржавали ову значајну културну институцију у деценији иза њих.

Како је протекла година била управо и јубиларна, јер је 10. фебруара 2004. године тадашња Умјетничка галерија у Бањалуци обимношћу својих збирки, програмским активностима и значајем који има, Одлуком Владе РС  преименована у Музеј савремене умјетности РС, директор ове институције Сарита Вујковић је представила публикацију "Инвентуре 2014", која је присутне подсјетила на све активности у јубиларној години.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић истакла је да је развојни концепт Музеја у протеклих 10 година био импозантан и брз. 

- То показује да је вриједност ове установе препозната не само у региону, него и шире. Морам истаћи да је велики успјех Музеја забиљежен одласком на Венецијанско бијенале, које се догодило управо захваљујући посвећеном раду и активности музеја - подсјетила је Солдат-Вујановић.

Директор Музеја Сарита Вујковић рекла је да је протекла година била изузетно успјешна, уз обимну и садржајну програмску дјелатност. 

- Наш рад био је усмјерен не само на изложбе, него и на нове садржаје који ће се уврстити у рад ове установе, а истовремено смо усмјерени ка новим циљним групама које желимо да доведемо да упознају наш рад, прије свега ученицима основних и средњих школа, као и студентима - истакла је Вујковићева. 

Како је нагласила, фокусираће се и на рад на савременој умјетничкој сцени која је јако динамична на нашим просторима, те најавила нови и интензивнији рад кустоса Музеја са младим умјетницима Српске и развијање других креативних програма. 

Публикација

Према ријечима кустоса Музеја савремене умјетности РС Жане Вукичевић, из публикације "Инвентуре 2014" издвојила је посјете истакнутих појединаца као што су принц Алберт од Монака, директор Тејт галерије из Лондона Крис Деркон, али и освајање престижне међународне награде "Жива" за најбољи музеј југоисточне Европе коју додјељује форум Славенских култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана