Деца Бестрагије хит љета

Цвија Мркоњић
Деца Бестрагије хит љета

Бањалука - "Деца Бестрагије" Уроша Петровића и "Златна карика" Гијома Прева апсолутни су хит љета у бањалучкој Дјечијој библиотеци "Борик".

Међу омиљеним насловима школараца који радо посјећују библиотеку на љетном распусту су и илустроване књиге Рут Галовеј.

Библиотекар и књижевник Александра Чворовић је рекла да се дјеца љети одмарају од школске лектире и обавезне литературе.

- Школарце занима популарна, привлачна, допадљива и савремена литература. Аутори и теме разликују се у односу на узраст дјетета - навела је Чворовићева.

Истакла је да су малишанима предшколског узраста веома важне илустрације и да воле сликовнице које су у вези са цртаним филмовима које гледају.

- Дјеци у нижим разредима основне школе најинтересантнија је едиција "Корак по корак", која обрађује разне историјске теме са много слика - казала је Чворовићева.

На листи омиљених књига су и "Хераклове пустоловине", "Помпеји", "Гуливерова путовања", "Робинзон Крусо". Дјевојчице и дјечаци из виших разреда најчешће на полицама траже нову књигу Михаеле Бурда из трилогије "Свијет једнорога", али и наслове Муни Вичер.

- Тинејџери су специфични и захтјевни. Читају књиге у наставцима Гијома Прева, занима их мистика и фантастика - рекла је Чворовићева и додала да дјевојчице воле приче о првим љубавима.

Казала је да дјеца осим дјела Уроша Петровића читају и књиге других српских писаца попут Предрага Урошевића, Јасминке Петровић, Јове Чулића, Предрага Бјелошевића и Панте Стевића.

Серијали "Хари Потер" књижевнице Џоане Роулинг и "Сумрак" Стефани Мејер су и даље веома читани, а њима су се придружили "Вампирска академија" Ришел Мид и "Вукови из Мерси Фолса" Меги Стифвотер.

Трилогија

 

Младе читаоце одушевила је трилогија Гијема Прева у коју спадају књиге "Тајна изрезбареног камена", "Седам новчића" и "Златна карика". То је прича о дјечаку Сему који креће у потрагу за несталим оцем, а у томе му помаже рођака Лили. Први траг на који наилазе је изрезбарени камен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана