Види Давидовић уручена награда "Стеријиног позорја": Драго ми је да је схваћен значај борбе са самим собом

Срна
Foto: Уступљена фотографија

НОВИ САД - У Новом Саду данас је Види Давидовић уручена престижна награда "Стеријиног позорја" за најбољи савремени домаћи драмски текст за 2021/2022 годину.

Давидовић је награду добила за драмско књижевно остварење "Мали ратови и кабине `Заре`", а уручена јој је у просторијама "Стеријиног позорја" у Новом Саду.

Награду је Давидовићевој уручио познати редитељ Душан Петровић, који је био члан жирија.

Обраћајући се бројним окупљеним по добијању награде Давидовићева је рекла да није била сигурна колико ће њено дјело бити препознато у јавности.

"Имала сам најљепше могуће критике од добрих зналаца драме, али у мени је увек чучао страх. Страх звани - `шта ако?` Шта ако више никог не интересује рат, шта ако никог не интересује шта дјевојке раде у кабинама `Заре`, шта ако су ови ратови премалени да би неког интересовали?", навела је Давидовићева.

Она је додала да је сумњу у њој будило и питање шта ако су кабине "Заре" превелике да би описале патњу малог човјека у сплетовима разноразних околности.

"Мислила сам дуго шта ако, док нисам одлучила да пошаљем свој драмски текст на конкурс Позорја. Кад су ми јавили да сам добила награду, вриснула сам од среће усред једне продавнице на Копаонику, гдје сам се налазила у том тренутку. Заиста ми је драго што сам написала добру драму. Драго ми је да је схваћен значај борбе са самим собом, у себи и са својим мислима, тијелима, огледалима и конфекцијским одредницама", рекла је Давидовићева.

Давидовићева каже да јој је било тешко повјеровати да је добила Стеријину награду, али да је необично срећна због признања.

"Веома ми је драго што баш данас примам Стеријину награду, као и да је церемонија њене додјеле уопште одржана. То је мали показатељ, али ипак показатељ тога, да се пандемија короне ближи крају и да нам се живот, надајмо се, враћа са овим прољећем, позориштем и наградама", нагласила је Давидовићева.

Извршни директор "Стеријиног позорја" Горан Ибрајтер изразио је увјерење да ће драмски текст Давидовићеве имати лијеп и дуг сценски живот.

Тема драме "Мали ратови и кабине `Заре`", паралелно тече у вријеме, како каже ауторка, ратова на Балкану деведесетих година прошлог вијека и 2021. године. Прича је о кћерки која данас има имплицитне посљедице ратних сукоба из тих година.

Остварење Виде Давидовић "Мали ратови и кабине `Заре`" једногласно је најбољим прогласио жири у саставу Спасоје Ж. Миловановић, Душан Петровић и Мирко Дејовић.

Награду чине Стеријина значка, сертификат и финансијски дио.

Давидовићева, која има 24 године, спада у ред најмлађих добитника престижног признања.

РАДОВИ

Рођена је у Источном Сарајеву, а основну школу и Гимназију завршила је у Бањалуци. Основне студије завршила је на београдском Факултету драмских умјетности (ФДУ), смјер драматургија. Студент је мастер студија на смјеру Теорија драмских умјетности и медија.

Написала је неколико представа за дјецу за Позориште лутака "Пинокио", а радила је адаптацију "Сан љетне ноћи" за оперско извођење, асистирала на тексту мјузикла "С друге стране јастука" Позоришта на Теразијама.

Радила је адаптацију "Дон Жуана" у режији Марка Мисираче поводом отварања позоришта Театријум.

Њен комад "Бруклин и мачке у контејнерима" у режији Андреје Каргачин затворио је 16. фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ) са премијером у БИТЕФ театру.

Аутор је драме "Прославе", која је извођена у оквиру омнибуса "Бањалука" у режији Николе Бундала, као и комада "Један поштен човјек".

Радила је драматизацију "На рубу памети/Пијана ноћ 1918" по мотивима дјела Мирослава Крлеже и Иве и Тене Штивичић, као и у пројектима "Со на ране" Тее Матановић и "Онај који говори да, онај који говори не" у режији Николе Бундала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана