“Дарквуд” припрема интеграл стрипа “Соломон Кејн”: Мрачни херој у борби против зла

Бранислав Предојевић
“Дарквуд” припрема интеграл стрипа “Соломон Кејн”: Мрачни херој у борби против зла

БЕОГРАД - Стрип албум о добро познатом “Марвеловом” јунаку култног статуса - Соломону Кејну ускоро ће бити објављен у издавачкој кући “Дарквуд”, уз нови изглед и превод.

Ради се о интеграл издању под називом “Соломон Кејн: Приповести, књига прва”, у формату графичке новеле, која окупља колекцију “Марвелових” стрипова са овим јунаком објављеним током седамдесетих година прошлог вијека.

У питању је фиктивни лик настао у машти славног писца Роберта Е. Хауарда, једног од пионира епске фантастике познатог по “Конану” и бројним другим новелама из жанра “мача и магије”, који се жанровски сврстава у поджанр мрачне фантастике. Главни јунак је пуританац са краја 16. до почетка 17. вијека, који лута свијетом без икаквог очигледног циља осим да побиједи зло у свим његовим облицима, иако његова прошлост крије мрачну тајну о продаји душе слугама Нечастивог.

Његове авантуре, објављене углавном у палп часопису “Чудне приче”, често га воде из Европе у џунгле Африке и назад. Сам Хауард га је описао као високог и тмурног човјека блиједе пути, мршавог лица и хладних очију, а све то засјењено погнутим шеширом и огртачем. Одјевен је у потпуности у црно, а његово оружје се обично састоји од мача, ножа и пиштоља са кременом. Током једне од његових каснијих авантура, његов пријатељ Н'Лонга, афрички шаман, дао му је штап који је служио као заштита од зла, али се лако могао користити као оружје.

“Марвел” је током седамдесетих почео адаптацију његових авантура, најчешће објављиваних као додатак Конановим стриповима или по разним стрип магазинима, а као аутори су ангажовани сценаристи попут Роја Томаса и врхунски цртачи типа Џон Бјушема, Ал Вилијамсон, Алана Вајса, Нил Адамс, Ралфа Риза и бројних других умјетника.

Такође, био је главни лик у ограниченој серији од шест издања “Мач Соломона Кејна”, објављеној 1985. и 1986. године од стране “Марвела”. Издавач “Дарк Хорс” је 2008. године почео да објављује ​​нову серију прича о Кејну, на којима је радила нова екипа аутора, а 2009. објавио је и збирке “Марвелових” прича из 1970-их у меком повезу, а касније као и тврдокоричено издање.

У Србији и региону је Кејн излазио у “Маркетпринтовим” издањима “Марвелових” стрипова, прије свега оних о Конану, али никад у врхунском албумском издању какво припрема “Дарквуд”, што ће се с обзиром на култни статус овог јунака  у региону, бити право посластица за све љубитеље стрипа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана