Дарија Бузаковић, директор филмског фестивала Краткофил Плус: Јака селекција подиже љествицу квалитета

Мирна Пијетловић
Дарија Бузаковић, директор филмског фестивала Краткофил Плус: Јака селекција подиже љествицу квалитета

Бањалука - За Филмски фестивал "Краткофил Плус" пријављено је 1.200 филмова из цијелог свијета. За такмичарску селекцију је изабрано 35 играних, документарних, анимираних и експерименталних кратких филмова. Тим селектора је имао тежак посао, али свакако је и привилегија добити толико пријава. Селекција је најбоља до сада.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" Дарија Бузаковић, директор "Краткофила Плус", који ће бити одржан у Бањалуци, на тврђави Кастел и у Дому омладине од 22. до 26. јула.

- Ове године је много афирмисаних свјетских редитеља пријавило филмове за такмичење, што је снажна потврда професије квалитету фестивала - рекла је Бузаковићева.

Трочлани међународни жири чине прошлогодишња добитница Гран прија, редитељ Карен Веласкез Гуадерама из Белгије, амерички продуцент Марк Стил и београдски редитељ документарних и анимираних филмова Никола Мајдак Јуниор, који ће у име фестивала додијелити Гран при и награду за најбоље филмове по категоријама.

- С обзиром на то да имамо само четири такмичарске вечери, филмови за програм "Панорама Плус" се заиста пажљиво бирају. Све су то велики фестивалски филмови, који освајају и критику и публику. Отварамо и затварамо играним филмовима, који су оставили невјероватан утисак на публику на престижним свјетским фестивалима - напоменула је Бузаковићева.

Тако публику у сриједу очекује шпански филм "10.000 км" са Наталијом Тена у главној улози, док ће на затварању бити приказано одлично независно америчко остварење "Infinitley Polar Bear".

- У четвртак, 23. јула, планирана је пројекција документарног филма "Virunga", који је тренутно свјетски фестивалски хит, чију извршну продукцију потписује Леонардо ди Каприо. Јако нам је драго што смо у могућности да публици прикажемо нови филм Желимира Жилника "Дестинација Сербистан", који говори о тренутном врућем политичко-социјалном питању азиланата - најављује Дарија Бузаковић и напомиње да ће Жилник бити гост фестивала.

Она истиче да је много пажње посвећено едукативном програму, а у сарадњи са "British Councilom " организоваће радионицу за развој филмских пројеката.

- Морам да истакнем и дио програма који је посвећен великом филмском професионалцу Карлу Варинију, директору фотографије филма Лика Бесона "Велико плаветнило". Приказаћемо два његова филма "Хитлер у Холивуду" (2010) и "Немесис", а након пројекција слиједи мастер клас са редитељима, који ће са публиком, ауторима и студентима подијелити неке занимљиве технике снимања које је користио Варини - ријечи су Бузаковићеве.

Она додаје да је пратећи програм фестивала и те како квалитетан и пажљиво изабран, а ту су још селекције и премијере у програму "Punch International", као и програм за најмлађе посјетиоце "Краткофил Јуниор".

Сваке године на "Краткофилу" приказују филмове студенте Академије умјетности у Бањалуци, а према селекцији и избору њихових професора. Ово је одлична прилика за бањалучку публику да погледа најновије филмове са Академије, а за студенте је свакако прилика да своје радове подијеле и са фестивалском публиком и гостима.

- Фестивали су прилика за увезивање аутора и развој потенцијалних копродукција. Домаћим ауторима је јако тешко, јер немају систематично и стратешко улагање у филм. Заправо, немамо филм, занемарен је потпуно. Из тог разлога желимо да и ово издање фестивала буде гласан апел за развој филмске продукције. Треба нам филм - опомиње Дарија Бузаковић.

Сарадња и конкурс

Заједно са фестивалом "Јелен Демофест" су отворили позив за кратке филмове на тему музике у трајању до пет минута. Конкурс је отворен до 16. априла 2016, а изабрани филмови ће бити приказани у засебној селекцији на "Краткофилу". Поред ове сарадње, отворен је и конкурс за међународно такмичење у импровизацији.

- Основни циљ је популаризација филмске умјетности. Циљ је да покажемо да се и са мало улагања, знањем и добрим идејама може направити добар и квалитетан кратки филм. Радионицу воде стручњаци из Берлина Борис Ласер, Паул Давид Мареј и Педро Делтел Комолер - рекла је Дарија Бузаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана