Даниела Ђукић: Затрпани смо лаком забавом

Александра Маџар
Даниела Ђукић: Затрпани смо лаком забавом

Младе умјетнике у Републици Српској не спутава недостатак галеријских простора већ неслух за саму умјетност на овим просторима.

Рекла је ово за "Глас Српске" академски сликар из Бањалуке Даниела Ђукић, која се недавно бањалучкој публици представила изложбом у свом помало апстрактном и препознатљивом стилу.

- Исувише је народ оптерећен борбом за преживљавање и "накљукан" лаком забавом, па су умјетност и умјетник на дну љествице. Срећа, има ситуираних младих људи који имају финансијску подршку да могу бити посвећени умјетности у суштини. Ми "кокузи", нажалост, морамо да животаримо од ње - сматра Ђукићева.

Осим сликарства, њена велика страст је и фотографија, а у Народном позоришту Републике Српске задужена је за дизајн промотивног материјала, па је у афишама и плакатима уткан бар мали дио њеног личног печата.

- Изглед сваког плаката је јако важан, као прва информација коју публика добија у вези с представом. Са радом на дизајну плаката први пут сам се сусрела у Народном позоришту Републике Српске - казала је сликарка.

Иако су ријетки случајеви када јој редитељи дају потпуну слободу да по својој идеји уради плакат, за њу је и овај дио посла изазов, јер је, како каже, графички дизајн пун правила, како техничких, тако и визуелних.

- Најчешће редитељи знају какав плакат желе, са којим елементима, а мени преостаје само да технички урадим њихову замисао. Заправо је редитељ дизајнер плаката, као и читаве представе. Само два редитеља дала су ми потпуну слободу - испричала је Ђукићева.

Каже да нови умјетнички циклус још не припрема.

- Нећу почињати ништа ново док год у овој земљи не буду постојали тржиште, здрава конкуренција и критика. Док се год не обогатим толико да могу да стварам умјетност због свега што ова ријеч крије у себи, а не због егзистенције - нагласила је Ђукићева.

Инсталације

- Вољела бих да неке сљедеће изложбе садрже елементе инсталација или перформанса, онога за шта се и јесам школовала и у чему се највише проналазим - каже Даниела Ђукић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана