Даница на траговима Вука

Милан Вујић
Даница на траговима Вука

Градишка - "Вукова задужбина", огранак Градишка, који постоји већ 12 година, највише је опстао захваљујући ентузијазму ученика и професора с циљем очувања традиција писма и културе, а овај огранак је јубиларним, 20 издањем календара "Даница" постао заштитни знак ове општине.

Предсједник "Вукове задужбине" у Градишци Весна Крунић истакла је да је поносна што је Градишка дио ове велике традиције задужбинара.

- Веома смо задовољни што смо и у овако тешком времену један од најмасовнијих огранака са више од 450 пренумераната. Иако се број пренумераната осипа у посљедње вријеме, покушавамо са млађим подмлатком да омасовимо број  истакла је  Крунићева.

Додала је да су организовали бројне књижевне промоције, изложбе слика и графика у Културном центру Градишка.

- Оно што бих издвојила свакако је промоција "Данице 2013", на којој су присуствовали главни уредник "Данице" Миодраг Матицки и управник "Вукове задужбине" Славко Вејновић, гдје смо добили све похвале за организацију - рекла је Крунићева.

Додала је да су Вукову "Даницу" већ пет година посветили младима, тако да уз ово издање излази и "Даница" за младе, гдје се објављују садржаји посвећени њима.

Такође, како је истакао предсједник "Вукове задужбине" у Градишци, поносни су на све своје чланове, који својим волонтерским радом и бескомпромисним залагањем обогаћују, како садржај "Данице" тако и свих других манифестација које организују.

Тренутно су у току велике припреме за сљедећу активност, а ријеч је о великом "Вуковом календару".

- Промоција "Вуковог календара", који излази пред нову годину, увијек привуче пажњу читалачке публике у Градишци, а у свим манифестацијама учествују ученици из Гимназије - најавила је сљедеће дешавање предсједник Весна Крунић.

Огранак Лакташи

- Сарадња са сродним институцијама је изузетно добра, поготово са неколико огранака, а то је првенствено Чачак, затим Баваниште, те Београд као матица, затим огранак из Ниша. Тренутно се преговара да буде основан Вуков огранак у Лакташима, гдје би то био други огранак у БиХ - рекла је Весна Крунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана