“Дани Владе С. Милошевића” : Раскошни таленат Александрa Сердарa пробудио емоције

Александра Маџар
“Дани Владе С. Милошевића” : Раскошни таленат Александрa Сердарa пробудио емоције

Бањалука - Публика сконцентрисана тако да се у концертној дворани чује пријатна тишина, а у моментима када је таленат пијанисте Александра Сердара носио њихове емоције, неки се нису могли отргнути утиску, па су узвикивали “Браво, браво”.

Соло концерт овог истакнутог пијанисте одушевио је многобројну публику која је у уторак увече дошла да чује Сердара и приушти себи врхунски умјетнички догађај, који је одржан у оквиру манифестације “Дани Владе С. Милошевића”.

Ни Сердар није крио задовољство, а како каже домаћини са Академије умјетности учинили су да његова прва посјета Бањалуци буде проткана лијепим успоменама.

- Све је прошло изванредно. Академија је добар домаћин. Публика на концерту топла, пријатна, заиста сам све време уживао - рекао је Сердар.

Моћ у својим прстима показао је изводећи композиције Бетовена, Хендла и Шопена. Оно што је на њега оставило посебан утисак је концертна сала Банског двора Културног центра.

- Концертна сала је предивна. Много сам слушао о њој, тако да је свирати овде, за мене, један доживљај - нагласио је Сердар.

Причао је и о начину на који бира репертоар и чиме се то води како би се публика осјећаја пријатно и уживала у његовом наступу.

- Постоји период када идете на такмичење и када морате да свирате одређен репертоар који се тиче различитих стилских епоха како би показали техничко владање инструментом. Међутим у моменту када постанете професионалац и почнете да свирате концерте онда се руководите оним чиме би се руководили и као љубитељ музике, свирате оно што волите - казао је пијаниста.

Његов наступ, био је посебан догађај и доживљај за “људе из струке” који су се могли видјети у публици.

Сердар је током боравка у Бањалуци одржао и радионицу, а како је рекао, веома је задовољан бројем људи који су дошли да слушају о чему он говори.

Они који су имали част да буду у прилици у слушају његово предавање, гдје је са присутнима дијелио своје искуство, кажу да су на концерту схватили да Сердар “стоји иза свега што је говорио”, те да се његов лични став може осјетити и док свира.

Успјех

Његова биографија испуњена је престижним наградама и бројним концертима, а већ петнаест година предаје студентима у Србији. Сердар је свирао реситале и са оркестром у скоро свим земљама Европе. Бројни успјеси на концертима у Европи су привукли пажњу критичара и организатора концертних сезона и фестивала. Рођен је у Београду, студије завршава у Новом Саду и наставља даље школовање у САД и Италији.

На његово пијанистичко формирање током година утицали су Сергио Пертицароли и Леон Флеисхер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана