Дани Владе С. Милошевића: Музика са дворова међу сликама у музеју

А. Г.
Дани Владе С. Милошевића: Музика са дворова међу сликама у музеју

Бањалука - Лаута, жичани инструмент префињеног звука који је у прошлим временима био саставни дио музике на дворовима, зачуће се вечерас на концерту умјетнице Хане Хајдаревић у Бањалуци.

Млада лаутисткиња наступиће у 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића". Хајдаревићева је претходна три дана одржала предавања и мастер радионице на бањалучкој Академији умјетности.

- Студентима сам објашњавала теоретски и кроз праксу шта значи барокна музика. Јако сам задовољна одзивом студената и њиховом заинтересованошћу на предавањима која сам одржала. Ово је био мој први долазак у Бањалуку и заиста је лијепо искуство, а за људе са бањалучке Академије умјетности, који су дивни домаћини, имам само ријечи хвале - каже Хајдаревићева.

Назив концерта "Die goldene Laute" у преводу значи златно доба лауте.

- Као што је и насловљен наступ, програм ће обухватити најбоље доба њемачке лауте. Репертоар је у комплету написан за њемачку барокну лауту и сви композитори су њемачки. Изабрала сам умјетнике који су били најзначајнији за тај период и микс композиција да публика може у потпуности осјетити и технику и емоцију тог времена - најавила је Хајдаревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана