Дани Владе С. Милошевића: Мелодија са Моцартовим потписом у извођењу виртуоза

Александра Глишић
Дани Владе С. Милошевића: Мелодија са Моцартовим потписом у извођењу виртуоза

Бањалука - Нотна вртешка концерта насловљеног "Музика за виолину и клавир" Марка Јосифоског и Владимира Милошевића била је прави изазов за бањалучку публику.

Виолиниста Марко Јосифоски и пијаниста Владимир Милошевић направили су изузетан музички угођај на манифестацији "Дани Владе С. Милошевића" у сриједу увече у Банском двору Културном центру.

Дјела која потписују славни композитори В. А. Моцарт, С. Прокофјев и С. Франк у извођењу успјешних београдских музичара претворена су у необичну лепезу мелодија. Публика је имала само позитивне коментаре, а умјетници који су наступали из Бањалуке су понијели само лијепе утиске.  

- Дивно је што постоји фестивал "Дани Владе С. Милошевића" да људи могу да слушају квалитетну музику у времену шунда и неквалитетне музике. То је за сваку похвалу. Бањалучка публика је дивна, што се осјетило током концерта - рекао је Марко Јосифоски и подсјетио да ово није његов први наступ у Бањалуци.

Он је прије 12 година имао концерт у Банском двору, а каже да је у међувремену више пута долазио, али није званично наступао.

Јосифоски је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке умјетности у Београду и добитник је многих интернационалних награда. Наступао је у бројним земљама са Румунском филхармонијом, Турским предсједничким симфонијским оркестром, Свјетским симфонијским оркестром у Америци, као и са многим камерним оркестрима у Србији и иностранству.

Најистакнутији пијаниста своје генерације Владимир Милошевић недавно је имао солистички концерт у Бањалуци када је изазвао одушевљење публике, а ништа другачије није било ни на овом наступу. Ријеч је о умјетнику који је такође дипломирао и магистрирао на Факултету музичке умјетности у Београду.

Удружење концертних умјетника Њујорка Милошевића је 2013. прогласило умјетником у успону, а наступао је на фестивалима широм Европе и свијета. Добитник је више престижних награда на конкурсима у Пољској, САД, Аустралији, Италији, Француској.

- Овај концерт камерне музике спремали смо заједничким снагама и надам се да се свидео публици - рекао је Милошевић.

Исте вечери у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" у бањалучком Дому омладине одржана је ревија филмова студената Академије умјетности из Бањалуке.

"Коло живота"

Представа "Коло живота" биће изведена у суботу у 20 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Ријеч је комаду у коме играју студенти друге године глуме бањалучке Академије умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана