“Дани Владе С. Милошевића”: Емоцијом и гласом отпловила у романтизам

Александра Маџар
“Дани Владе С. Милошевића”: Емоцијом и гласом отпловила у романтизам

Бањалука - Спој композиција из периода романтизма са савршеним гласом сопрана Лидије Пајић уз клавирску пратњу Сњежане Поповић Вулета пружили су несвакидашњи осјећај ужитка публици у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Заљубљеници у оперску музику у сриједу увече уживали су у веома емотивном наступу ове оперске пјевачице која је у своју биографију уписала бројне награде, међу којима је и признање за најперспективнији глас “Радмила Смиљанић”.

Њен наступ, био је још један у низу успјешних културних догађаја организованих у оквиру манифестације “Дани Владе С. Милошевића 2015”.

Задовољна реакцијама публике, Пајићева је како каже срећна, што је осјетила одушевљење.

- Драго ми је да је у сали владала предивна енергија. Публика је била пријатна и то је оно што ми је најбитније. Осјећала сам енергију коју су ми слали, а то ми је много важно - казала је Пајићева послије концерта.

Приликом избора репертоара водила се, наглашава, искључиво личним емоцијама.

- Жељела сам да изводимо моје омиљене композиторе, међу којима су  Рахмањинов, Пучини и Моцарт. Сматрам да је јако важно да да извођачи изаберу музику коју и сами снажно осјећају. Само тако се искрена емоција може пренијети на публику - каже Пајићева.

Осим дјела насталих у периоду романтизма, на репертоару су биле и модерније композиције, а као гости на концерту представили су се баритон Александар Драгојевић и Марија Пилиповић на флаути.

Пајићева, која је доцент на предмету Техника гласа на драмском одсјеку Академије умјетности у Бањалуци указала је и на значај манифестације “Дани Владе С. Милошевића”.

- То је манифестација која је неопходна нашем граду и која успјешно опстаја све ове године. Она представља и одличну прилику умјетницима да се представе публици, да изведу нешто ново.  Сматрам да “Дани Владе С. Милошевића”, на неки начин не дозвољавају да култура нестане - истакла је Пајићева.

Овај значајан културни догађај види и као прилику, која ће како каже, пригрлити  и едуковати публику.

- На тај начин постоји шанса да се наша публика формира у у умјетничку, јер не знам могу ли рећи да у нашем граду постоји формирана музичка публика - прича Пајићева.

У оквиру “Дана Владе С. Милошевића 2015” у Музеју Републике Српске одржане су радионице израде и свирања на традиционалним музичким инструментима, савремене примјене традиционалних музичких инструмената. Говорило се и о методици васпитно-образовног рада - учења пјесме по етномузиколошком нотном запису и учење игре по плесном запису - кинетограму.

Поставка

Свечано отварање изложбе радова студената завршне године студијског програма ликовне умјетности, под називом “Зашто?... зато!” биће одржано у четвртак, 30. априла у 19 часова. Посјетиоци ће имати прилику да погледају радове Марије Ристановић, Војислава Ритана, Јоване Млађеновић, Данијеле Колунџије, Лазара Родића, Драгане Видљиновић и Свјетлане Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана