“Дани Владе Милошевића” од 7. до 15. јуна

Срна
“Дани Владе Милошевића” од 7. до 15. јуна

БАЊАЛУКА - Двадесета манифестација “Дани Владе Милошевића” под називом “Упркос свему” биће одржани од 7. до 15. јуна у Бањалуци на више локација.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан рекла је да ова високошколска установа манифестацију организује заједно са Музиколошким друштвом Републике Српске.

Она је на конференцији за новинаре захвалила традиционалним покровитељима манифестације Министарству просвјете и културе Републике Српске и граду Бањалука, те пријатељу манифестације компанији “М:тел”.

Савјетник за културу у Ођељењу за културу, туризам и социјалну политику у бањалучкој Градској управи Невена Благојевић Подрић рекла је да је град и ове године подржао ову манифестацију, те изразила задовољство што је Академија умјетности успјела да организује овај догађај.

Она је истакла да су потребни догађаји из области културе јер је нематеријални сегмент живота и те како значајан.

Предсједник Музиколошког друштва Српске Драгица Панић Кашански истакла је да су припремљена четири програма који се односе на етномузиколога Владу Милошевића, а који ће се одвијати 9. и 10. јуна.

Она је навела да ће бити приређене и “Ретроспекције и рефлексије” поводом 120 година од рођења Владе Милошевића под називом “Владо Милошевић јуче, данас, сутра”.

Професор Саша Павловић рекао је да ће у оквиру “Дана Владе Милошевића” шести пут бити одржано вече посвећено “расвјетљавању” умјетничког стваралаштва овог етномузиколога.

Он је најавио да ће од ове године бити спроведен и пилот-пројекат за најмлађе под називом “Чика Владо”, а ријеч је о музичко-едукативној представи која је намијењена ове године искључиво ученицима Музичке школе “Владо Милошевић”.

Руководилац Студијског програма Музичке умјетности Дејан Тркуља рекао је да ће “Дани Владе Милошевића” бити отворени у понеђељак, 7. јуна, у Културном центру Бански двор концертом гудачког оркестра Академије умјетности са солистима.

Манифестација ће бити затворена 15. јуна концертом студената Академије.

Јелена Максимовић из “М:тела” рекла је да ова компанија годинама подржава “Дане Владе Милошевића”, те изразила увјерење да ће у наредних петнаестак дана град на Врбасу бити преплављен добрим нотама и квалитетним културним садржајима.

Манифестација “Дани Владе Милошевића” одржава се од 2000. године, а установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења овог академика, композитора, етномузиколога и педагога. /крај/куп/мир/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана