Дани Владе Милошевића 2015: Дјела великана оживјели хорови

Александра Маџар
Дани Владе Милошевића 2015: Дјела великана оживјели хорови

Бањалука - Вече посвећено вокалним дјелима великог бањалучког композитора Владе Милошевића одржано је у препуној концертној дворани Банског двора - Културног центра, као догађај који је од посебног значаја за манифестацију која носи и слави име овог умјетника.

Концерт, у уторак увече, на којем су бањалучки хорови извели Милошевићеве композиције изазвао је одушевљење у публици, а овај наступ сигурно ће остати упамћен као снажан догађај у оквиру манифестације “Дани Владе Милошевића 2015”.

Многобројне посјетиоце у музичку причу увео је дио поставке “Живот проткан нотама - Владо С. Милошевић” аутора Сање Пупац. Изложба Музеја РС о животу и дјелу овог ствараоца прошле године заузимала је посебно мјесто у оквиру манифестације.

- Овај концерт био је идеална прилика да се заједно представе Српско пјевачко друштво “Јединство” и хор Академије умјетности. “Јединство” има посебну везу са академиком Милошевићем. Он је био диригент овог хора у периоду од 1931. до 1941. године. Радећи са хором био је у прилици да упозна све оне специфичности и захтјеве хорског ансамбла за које је касније писао бројна дјела. Више од 200 дјела он је урадио и припремио за разне врсте ансамбала. Она су остала као један свједок времена - рекао је диригент “Јединства” Немања Савић.

Публика је уживала у пажљиво бираним духовним и свјетовним композицијама Милошевића, које ће, како је најавио Савић, бити уврштене у репертоар “Јединства”.

Предивна осјећања пробудили су и најмлађи хорски пјевачи, Хор основне музичке школе “Владо Милошевић” који је наступио под диригентском палицом Николине Никчевић, уз клавирску пратњу пијанисте Милана Савића.

- Треба споменути да је 1934. године управо под окриљем Српског пјевачког друштва “Јединство” основана прва музичка школа у Бањалуци, а пошто је Владо Милошевић био диригент, било је логично да буде и директор - подсјетио је Савић.

Посјетиоци су уживали у предивном, препознатљивом гласу сопрана Дуње Симић, уз клавирску пратњу Биљане Јашић-Радовановић.

“Бањалучанке”

- Женски камерни хор “Бањалучанке” се са радошћу одазвао позиву да буде дио вечери посвећене вокалном стваралаштву великог композитора и етномузиколога Владе С. Милошевића. Извели смо двије композиције инспирисане фолклорним насљеђем ових крајева. Искрено се надам да ће представљање његовог стваралаштва током манифестације која носи његово име у наредним годинама постати традиција, те да ћемо на тај начин поново бацити свјетло на дјела која су у друштвено-историјском контексту обиљежила деценије националне историје музике ових простора - рекао је умјетнички руководилац хора Младен Матовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана